kuchnia
Obecny czas to Pon 11:30, 25 Lis 2024

Nastepne ktore mi sie przypomnialy

 
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum kuchnia Strona Główna -> Ciasta i Desery
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  

Autor Wiadomość
Darzamat
antychryst



Dołączył: 22 Sty 2006
Posty: 297
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Pan Thy Monium


PostWysłany: Pią 12:14, 24 Lut 2006    Temat postu: Nastepne ktore mi sie przypomnialy

Gofry z Liege - kuchnia belgijska

12 dkg gęstej śmietany tortowej
25 dkg mąki
25 dkg masła
6 jajek
1/2 łyżeczki soli
10 dkg cukru pudru
1 cukier waniliowy

Utrzeć masło mixerem na puszysty krem.Ubić jajka,
dodać do masła na przemian z przesianą mąką.
Połaczyć ze śmietaną tortową,posolić i dokładnie wymieszać.
Z ciasta piec gofry w rozgrzanej i natłuszczonej gofrownicy.
Gorące gofry posypać wymieszanym cukrem pudrem z cukrem waniliowym.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora

Autor Wiadomość
Darzamat
antychryst



Dołączył: 22 Sty 2006
Posty: 297
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Pan Thy Monium


PostWysłany: Pią 12:24, 24 Lut 2006    Temat postu: nietoperz

Składniki:
1 szklanka wody
2 szklanki cukru
1 1/2 kostki masła lub margaryny
6 jajek
2 szklanki mąki
1 proszek do pieczenia
6 łyżek kakao

Do przełożenia:
500 ml śmietany kremówki (36%)
2-3 szklanki wiśni (najlepiej z syropu)
kieliszek wódki wiśniówki
UWAGA: w/w składniki do przełożenia przewidziane są na CAŁĄ blachę. Nie ładujcie wszystkiego na nietoperza Wink


1/2 szklanki wody, kakao, cukier, margarynę zagotować, odlać z tego 1 szklankę (sos użyjemy potem jako polewę). Pozostałą część wystudzić, dodać 1/2 szklanki wody, mąkę (przesiewać po trochu przez sito i ciągle mieszac- najlepiej rózgą- unikniecie dzieki temu grudek), żółtka, proszek, ubitą pianę. Pianę przekładać i mieszać bardzo ostrożnie- najlepiej drewnianą łyżką. Mase wykładamy do standardowej blachy.
Piec ok 25-40 min w piekarniku nagrzanym do 165 stopni. Po 25 minutach pieczenia najlepiej sprawdzać ciasto patyczkiem (wkłuwamy drewniany patyczek w ciasto i jeżeli jest suchy, a ciasto ma wypieczona skórkę wtedy jest już gotowe)i jeżeli uznamy, że jest już upieczone to wyciągamy z piekarnika.
Zostawiamy do wystygnięcia na kilka godzin.

Wykładamy z blachy. I... mamy teraz dwie możliwości:
albo przecinamy całe ciasto na pół i nietoperza wycinamy po przełożeniu kremem i wiśniami, albo wycinamy nietoperza, przecinamy na pół i wtedy przekładamy. Polecam sposób drugi- jest więcej papraniny, ale nietoperz wygląda efektowniej.

Wycinamy nietoperza (najlepiej przygotować sobie szablon z papieru). Przecinamy na pół, dolną cześć lekko polewamy kilkoma łyżkami wódki wiśniówki. Z kremówki ubijamy bitą śmietanę. Do śmietany można dodać trochę cukru pudru i "Śmietan-fix" utrzymujący konsystencję. Wykładamy ok 2 centymetrową warstwę na dolna część. Resztą śmietany przekładamy kawałki ciasta pozostałe po wycięciu naszego gacka. W śmietanę wtykamy wiśnie wilości w/g uznania. Dla uzyskania efektu postarajmy się kilka wiśni ułożyć na brzegu. Lekko polewamy odrobiną sosu wiśniowego. Nakładamy drugą część ciasta. Polewamy sosem- możemy taką warstwą jak na zdjęciu, albo waską strużką porobić tylko zakrętasy- bedzie mniej słodkie i będzie łatwiej sie kroić.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora

Autor Wiadomość
Darzamat
antychryst



Dołączył: 22 Sty 2006
Posty: 297
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Pan Thy Monium


PostWysłany: Pią 12:24, 24 Lut 2006    Temat postu: Czekoladowe babeczki

1 tabliczka gorzkiej czekolady
pół kostki masła
2/3 szklanki cukru
5 dkg maki
3 jajka

Nad garnkiem z gotującą się na małym ogniu wodą rozpuścić
w misce masło z pokruszoną czekoladą,dokładnie rozmieszać.
Jedno jajko i dwa żółtka ubić mixerem z cukrem.
Do masy jajecznej wmixować przestudzoną czekolade i mąke.
Pergaminowe foremki,najlepiej małe po czekoladkach,posmarować
rozpuszczonym masłem za pomocą pędzelka.
Dwa białka ubic na piane i delikatnie dodać do masy.
Masą napełnić foremki.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st.C,
piec 10 min.malutkie lub 15 min.większe babeczki.
Wyjąć,zostawić na papierkach,posmarować na wierzchu masą czekoladową.
Najlepsze są na ciepło.
Można piec babeczki w metalowych foremkach,ale po upieczeniu trzeba
szybko wyjąć jeszcze gorące z foremek.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora

Autor Wiadomość
Darzamat
antychryst



Dołączył: 22 Sty 2006
Posty: 297
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Pan Thy Monium


PostWysłany: Pią 12:26, 24 Lut 2006    Temat postu: Babka pomarańczowa

1 kisiel o smaku pomarańczowym
4 jajka
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka mąki pszennej
1 kostka rozpuszczonej margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
aromat pomarańczowy

Jajka zmixować z cukrem pudrem.Dodawać stopniowo:
kisiel(proszek),mąke pszenną i proszek do pieczenia.
Na koniec wlewać powoli margaryne i aromat,nadal mixując.
Ciasto przełożyc do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
Wstawić do nagrzanego piekarnika,piec w temp.175 st.przez 50 min.
Po upieczeniu babke polukrować lub posmarować polewą owocową.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora

Autor Wiadomość
Darzamat
antychryst



Dołączył: 22 Sty 2006
Posty: 297
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Pan Thy Monium


PostWysłany: Pią 12:27, 24 Lut 2006    Temat postu: tort jablkowy

60g masla
60g cukru pudru
3 jaja
60g orzechow
5 uduszonych jablek bez skorki i gniazd nasiennych
15g bulki tartej
tluszcz i maka do formy
bita smietana i plasterki jablek do przybrania

Maslo utrzec z cukrem, dodajac stopniowo zoltka, zmielone orzechy, 1/3 uduszonych i przetartych jablek i wymieszac. Delikatnie polaczyc ze sztywna piana z bialek wymieszana z bulka tarta. Ciasto wlac do formy tortowej wysmarowanej tluszczem i wysypanej maka, wstawic do goracego piekarnika i upiec. Po wystudzeniu tort wyjac, posmarowac reszta przetartych jablek, przybrac bita smietana i plasterkami swiezych jablek.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora

Autor Wiadomość
Darzamat
antychryst



Dołączył: 22 Sty 2006
Posty: 297
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Pan Thy Monium


PostWysłany: Pią 12:28, 24 Lut 2006    Temat postu: Ciasto bananowe - kuchnia amerykańska/USA

230 g mąki
230 g cukru pudru
130 g masła
5 bananów
2 jajka
60 g orzechów włoskich
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Masło utrzeć z cukrem na jednolitą masę,dodając dobrze rozkłócone jajka.
Obrane banany rozgnieść widelcem,połączyć z przesianą mąką,
dodać proszek do pieczenie i dokładnie wymieszać.
Dodać ciasto bananowe i mielone orzechy do masy maślanej,dokładnie wymieszać.
Ciasto włożyć do wysmarowanej tłuszczem podłużnej formy i piec ok.70 min.
w średnio nagrzanym piekarniku.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora

Autor Wiadomość
Darzamat
antychryst



Dołączył: 22 Sty 2006
Posty: 297
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Pan Thy Monium


PostWysłany: Pią 18:55, 24 Lut 2006    Temat postu:

100 gr. mantequilla
1 1/2 taza azúcar
3 ud. huevo
esencia de vainilla
4 ud. cambures escachados
2 taza harina
2 cucharadita levadura en polvo
1/4 cucharadita bicarbonato
1/4 cucharadita sal
3 cuchara sopera leche


elaboracion:
Se bate la mantequilla y se le agrega poco a poco el azucar.
Se ańaden los huevos uno a uno, batiendo bien; se agrega la vainilla y la pulpa de las bananas.
Cernir la harina junto con el polvo para hornear, la sal y el bicarbonato; agregar a la preparación anterior alternado con la leche.
Se une bien y se vierte en un molde alargado previamente engrasado y enharinado; echar azúcar por encima; poner en el horno aproximadamente por 1 hora a 350 °F.

Twisted Evil


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora

Autor Wiadomość
Darzamat
antychryst



Dołączył: 22 Sty 2006
Posty: 297
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Pan Thy Monium


PostWysłany: Pią 18:55, 24 Lut 2006    Temat postu:

ingredientes:
bananas agua 200cm azucar 500grs
por cada kilo de fruta se multiplica la proporcion de agua y azucar.


elaboracion:
1 preparación
poner en una cacerola el agua con el azucar hasta que este a punto hilo ,luego agregar las bananas peladas y cortadas en rodajas medianas y revolver continuamente durante media hora hasta que este el punto de la mermelada .


2 presentación
en frascos hermeticamente cerrados


Twisted Evil


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora

Autor Wiadomość
Natalia
Moderator



Dołączył: 22 Sty 2006
Posty: 123
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Bydgoszcz


PostWysłany: Pią 19:50, 24 Lut 2006    Temat postu:

Shocked ja niz z tego nie rozumiec Rolling Eyes przetlumaczysz mi to na jezyk Polski ??? :D

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora

Autor Wiadomość
Sanrays
władca pumeksu i tropiciel pokemonów:D
władca pumeksu i tropiciel pokemonów:D



Dołączył: 22 Sty 2006
Posty: 105
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: z kątowni:D


PostWysłany: Pon 16:25, 27 Lut 2006    Temat postu:

Nata ja tez nic z tego nierozumiem to xhyba po hispańsku Shocked Wink

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora

Autor Wiadomość
Darzamat
antychryst



Dołączył: 22 Sty 2006
Posty: 297
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Pan Thy Monium


PostWysłany: Wto 12:26, 28 Lut 2006    Temat postu:

to polecam wam translatory Twisted Evil wprowadzacie tekst i macie bezposrednie tlumaczenie masa tego softu krazy w necie to co was interesuje znajduje sie na tej str [link widoczny dla zalogowanych] Twisted Evil

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora

Autor Wiadomość
Sanrays
władca pumeksu i tropiciel pokemonów:D
władca pumeksu i tropiciel pokemonów:D



Dołączył: 22 Sty 2006
Posty: 105
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: z kątowni:D


PostWysłany: Śro 16:59, 01 Mar 2006    Temat postu:

A ja ci Darzan powiem o innym urządzeniu nazywa sie wiblator Twisted Evil


WIBRUJE Exclamation Wink


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora

Autor Wiadomość
Natalia
Moderator



Dołączył: 22 Sty 2006
Posty: 123
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Bydgoszcz


PostWysłany: Śro 17:50, 01 Mar 2006    Temat postu:

:D ja sie na ten temat nie wypowiem , potem bedze ze mi tylko 1 w glowie

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora

Autor Wiadomość
Darzamat
antychryst



Dołączył: 22 Sty 2006
Posty: 297
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Pan Thy Monium


PostWysłany: Śro 18:25, 01 Mar 2006    Temat postu:

Sanrays napisał:
A ja ci Darzan powiem o innym urządzeniu nazywa sie wiblator Twisted Evil


WIBRUJE Exclamation Wink



"wiblator"?uzywasz analnego? Twisted Evil

bym zapomnial Twisted Evil jezeli chodzi o translatory to jest soft a nie urzadzenie Twisted Evil


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora

Autor Wiadomość
Sanrays
władca pumeksu i tropiciel pokemonów:D
władca pumeksu i tropiciel pokemonów:D



Dołączył: 22 Sty 2006
Posty: 105
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: z kątowni:D


PostWysłany: Czw 13:19, 02 Mar 2006    Temat postu:

Rormowa jest joz nie na temat Evil or Very Mad
wienc ZAMYKAM Twisted Evil Wink


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora

Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum kuchnia Strona Główna -> Ciasta i Desery Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group.
Theme Designed By ArthurStyle
Regulamin