|
|
|
|
|
|
|
kuchnia
|
|
|
Obecny czas to Pią 1:18, 29 Lis 2024
|
Autor |
Wiadomość |
reni33
Gaduła
Dołączył: 31 Sty 2006 Posty: 105
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Lubelszczyzna Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 11:03, 24 Lut 2006 Temat postu: Piernik z 1725r |
|
|
Oryginalny przepis na piernik toruński z 1725 roku
Moja uwaga - Ja patrze na ten przepis z przymróżeniem oka, ale przepisałam go dokładnie co do jednej literki.
Weź miodu przaśnego, ile chcesz, wlej do niego gorzałki mocnej sporo i wody, smaż powoli szumując, aż będzie gęsty, wlej go do niecki, przydaj imbieru białego, goździków, cynamonu, gałek, kardamonu, hanyżu nie tłuczonego, skórek cytryn drobno krajanych, cukru ileć się będzie zdało; wszystko zgruba przetłukszy, wsyp do miodu gorącego, miarkując, żeby niezbyt korzenia było, zmieszaj, a jak miód ostygnie, wsyp mąki żytniej, ile potrzeba, umieszaj, jak dobrze wystygnie, wylóż na stół, gnieć jak najmocniej, przydając mąki, ile potrzeba, potem nakładź cykaty krajanej albo skórek cytrynowych w cukrze smażonych, znów przegnieć i formuj pierniki wielkie według upodobania...
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Autor |
Wiadomość |
Gość
|
Wysłany: Pią 12:13, 24 Lut 2006 Temat postu: |
|
|
Ten przepis fajnie się czyta.
trzeba spróbować,tylko proporcje wyczuć,bo wszystko "ile trzeba".
Ale myśle że warto spróbować i poznać ten smak.
)Posdrawiam
|
|
Powrót do góry |
|
Autor |
Wiadomość |
Gość
|
Wysłany: Pią 12:16, 24 Lut 2006 Temat postu: |
|
|
napisałam i znów jako gość
)
|
|
Powrót do góry |
|
Autor |
Wiadomość |
Gość
|
Wysłany: Pią 12:22, 24 Lut 2006 Temat postu: |
|
|
)
hmm x tak x nie
Posdrawiam
|
|
Powrót do góry |
|
|
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group. Theme Designed By ArthurStyle
|
|
|
|
|
|