kuchnia
Obecny czas to Pon 9:49, 25 Lis 2024

suflety itp

 
Odpowiedz do tematu    Forum kuchnia Strona Główna -> Ciasta i Desery
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  

Autor Wiadomość
Darzamat
antychryst



Dołączył: 22 Sty 2006
Posty: 297
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Pan Thy Monium


PostWysłany: Czw 12:37, 02 Mar 2006    Temat postu: suflety itp

Suflet serowy

4 jaja
150 g żółtego ostrego sera
3 łyżeczki bułki tartej
sól, świeżo zmielony pieprz
gałka muszkatołowa
tłuszcz do posmarowania formy

Sposób przyrządzania:


Żaroodporne foremki do sufletów wysmarować tłuszczem. Jaja rozdzielić na żółtka i białka. Żółtka utrzeć z odrobiną soli, dodać zółty ser, starty na tarce o drobnych oczkach. Doprawić do smaku pieprzem i gałką. Białka ubić na puszystą pianę. Deliktanie wymieszać z żółtakimi i bułką tartą. Nakładać do foremek i piec przez ok. 40 minut w temperaturze ok. 180 stopni. Podawać z surówkami i czerwonym winem natychmiast po wyjęciu z piekanika, aby nie opadł.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora

Autor Wiadomość
Darzamat
antychryst



Dołączył: 22 Sty 2006
Posty: 297
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Pan Thy Monium


PostWysłany: Czw 12:38, 02 Mar 2006    Temat postu:

Suflet serowy

3 szt. jajko oddzielić białka od żółtek sól, biały pieprz 250 g twarożek homo chudego1 łyżka szczypiorek posiekanego75 g mąka

Żółtka ubić z solą i pieprzem, dodać twarożek ze szczypiorkiem, przesianą mąkę, dokładnie wymieszać. Połączyć z pianą z ubitych białek. Masę przełożyć do natłuszczonej formy sufletowej, piec przez 25 min w 200°C. Po wyjęciu z pieca natychmiast podawać. Dobrze smakuje z sosem pomidorowym lub z chutney`em jabłkowym.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora

Autor Wiadomość
Darzamat
antychryst



Dołączył: 22 Sty 2006
Posty: 297
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Pan Thy Monium


PostWysłany: Czw 12:42, 02 Mar 2006    Temat postu:

Suflet serowy

- sos beszamelowy: 30 ml mleka
- 5 dag masła pokrojonego w kosteczkę
- 5 dag mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- grubo mielony pieprz (z młynka)
ciasto:
- odrobina gałki muszkatołowej
- 15 dag świeżo startego emmentalera
- 4 żółtka
- 4 białka ubite na pianę
- margaryna do posmarowania foremki

Sposób przyrządzania:

Pogrzej piekarnik do 200°C. Zrób beszamel: wymieszaj trzepaczką mleko masło i makę. Doprowadź do wrzenia na średnim ogniu, cały czas mieszając. Pozwól, by sos zgęstniał (trwa to od 5 do 10 minut). Przypraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj ser do ciepłego sosu, schłódź trochę, a następnie dodaj żółtka, cały czas energicznie mieszając. Teraz dodawaj po łyżce pianę z białek, mieszając bardzo delikatnie, aby masa nie opadła. Od razu przelej masę do nasmarowanej margaryną foremki. Piecz 35-45 minut na dolnym poziomie piekarnika. Suflet podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora

Autor Wiadomość
Darzamat
antychryst



Dołączył: 22 Sty 2006
Posty: 297
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Pan Thy Monium


PostWysłany: Czw 12:43, 02 Mar 2006    Temat postu: Pizza serowa

Składniki:
- 25 dag mąki
- 1 torebka suszonych drożdży
- sól
- 1 łyżeczka ziół do potraw włoskich
- 5 łyżek oleju
- 25 dag szpinaku
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- pieprz
- tarta gałka muszkatołowa
- 15 dag mozzarelli
- 10 dag gorgonzoli
- 3 dag świeżo startego sera Sbrinz
- 8 dag świeżo startego sera Gruyere (Greyerzer)
- mąka
- masło

Sposób przyrządzania:

Do tej pizzy używamy dwóch serów twardych. Sbrinz jest pełnotłusty, z wyglądu i w smaku przypomina parmezan. Gruyere jest słonawy i leciutko pikantny

Zrób ciasto: mąkę wymieszaj z drożdżami, 1/4 łyżeczki soli i ziołami. Dodaj olej i 1/2 szklanki ciepłej wody, dobrze wyrób mikserem, potem jeszcze zagniataj przez kilka minut rękami. Przykryj i odłóż na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Umyj i osącz szpinak. Posiekaj cebulę i czosnek, zeszklij na maśle. Wrzuć szpinak, podgrzewaj, aż będzie miękki. Przypraw, duś jeszcze 2-3 minuty. Osącz, przestudź. Mozzarellę pokrój w plasterki, gorgonzolę w kostkę. Ciasto zagnieć ponownie, rozwałkuj na okrągły placek o średnicy 28 cm. Ułóż w natłuszczonej formie lub na blasze. Posyp serem Sbrinz, obłóż szpinakiem, a następnie posyp serem Greyerzer. Piecz 25 minut w temp. 200°C.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora

Autor Wiadomość
Darzamat
antychryst



Dołączył: 22 Sty 2006
Posty: 297
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Pan Thy Monium


PostWysłany: Czw 12:48, 02 Mar 2006    Temat postu:

Suflet czekoladowy z zoltym serem

25 dag czekolada rozpuścić 5 dag masło 1 szklanka mleko 1 łyżka mąka ziemniaczana 15 dag zoltego sera 10 dag cukier 4 szt. jajko oddzielić białka od żółtek

Czekoladę rozpuścić z masłem, dodać cukier, mieszać, aż się rozpuści. Dolać mleko z mąką, zagotować ciągle mieszając, zdjąć z ognia, chwilę przestudzić. Ubijając masę dodawać po jednym żółtku, na koniec delikatnie wymieszać z pianą z białeki startym zoltym serem . Piec przez 35-40 min w 180°C. Na ostatnie 10 min podkręcić płomień na większy.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora

Autor Wiadomość
Darzamat
antychryst



Dołączył: 22 Sty 2006
Posty: 297
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Pan Thy Monium


PostWysłany: Czw 12:53, 02 Mar 2006    Temat postu: suflet serowy

10 dag gotowego ciasta francuskiego
20 dag białego sera
5 dag mąki
1 torebka proszku do pieczenia
10 dag cukru pudru
1 torebka cukru waniliowego
4 jajka
tłuszcz do wysmarowania formy
Jajka rozbić, żółtka oddzielić od białek. Ser dobrze rozgnieść widelcem. dodać mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i 3 żółtka, wyrobić łyżką lub mikserem. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do przygotowanej masy. Tortownicę lekko posmarować tłuszczem.Ciasto cienko rozwałkować na stolnicy, wyłożyć nim dno i boki formy. Masę serową przełożyć na ciasto. Powinna ona lekko przewyższać poziom brzegów ciasta. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godz. Wstawić do piekarnika. Piec przez 40 min w temp. 205-225°C. Suflet przestudzić, wyjąć na półmisek.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora

Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu    Forum kuchnia Strona Główna -> Ciasta i Desery Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group.
Theme Designed By ArthurStyle
Regulamin