kuchnia
Obecny czas to Wto 5:50, 26 Lis 2024

Cordon Bleu

 
Odpowiedz do tematu    Forum kuchnia Strona Główna -> Obiady
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  

Autor Wiadomość
Anna4611
Gaduła



Dołączył: 26 Sty 2006
Posty: 57
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: Poznan


PostWysłany: Śro 9:55, 09 Sie 2006    Temat postu: Cordon Bleu

Co to jest Cordon Bleu ?
Co to za danie? Otóż jest to potrawa przyrządzona z dwu złożonych
kotletów cielęcych.W środku może się znajdować na przykład ser żółty,plasterek ogórka lub brzoskwini. Całość jest oprószona przyprawami,spięta wykałaczkami i obtoczona w mące,jajku,tartej bułce,a następnie usmażona na maśle.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora

Autor Wiadomość
The Gunslinger
Świezak



Dołączył: 07 Gru 2006
Posty: 2
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Michigan


PostWysłany: Czw 13:49, 07 Gru 2006    Temat postu:

Moim zdaniem Cordon Blue (lub Cordon Bleu) jest to zwykle kotlet z piersi kury (chociasz pewnie kotlet cielecy tez mozesz uzyc). Po za tym najwazniejsze skladniki w gordon blue sa:
1.ser szwajcarski
2.szynka

Przyklad:
Uzyj piers z kurczaka bez kosci i skury (lub oczysc z kosci i skury). Przypraw sola, pieprzem i rozmarynem. Ostoznie ubij pers przy pomocy mlotka. Gdy piers jest plaska przykryj plasterem szynki i sera szwajcarskiego, zawin piers i przytrzymaj zawiniete przy pomocy drewnianych wykalaczek. Obtoczona w mące, jajku i tartej bułce. Usmaz na patelni z przykryciem przy pomocy oleju z oliwek.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora

Autor Wiadomość
The Gunslinger
Świezak



Dołączył: 07 Gru 2006
Posty: 2
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Michigan


PostWysłany: Pią 4:26, 08 Gru 2006    Temat postu:

Hmmm.... powinienem pewnie dodac, ze piers kury powinno sie przeciac "w motyla" tj. przeciac w zdluz ale nie do konca, przez co mozna ja otworzyc jak ksiazke:


[link widoczny dla zalogowanych]

a oto gotowy produkt:


[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora

Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu    Forum kuchnia Strona Główna -> Obiady Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group.
Theme Designed By ArthurStyle
Regulamin