kuchnia
Obecny czas to Pon 0:56, 07 Kwi 2025
Forum kuchnia Strona Główna
->
Ciasta i Desery
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
Opcje
HTML:
TAK
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz HTML w tym poście
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Kod potwierdzający: *
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Skocz do:
Wybierz forum
Chat
----------------
Operatorzy
Pytania i sugestie
Ogłoszenia
Kuchnia
----------------
Gastronomia
Drinki
Śniadania
Ciasta i Desery
Obiady
Wegetarianie
Przystawki i Kolacje
Rozrywka
----------------
Gry
Sport
Kawały
Muzyka
Towarzyskie
----------------
Randki
Podróże
Opowiadania
Kino i TV
Hyde Park
GADULEC KUCHNI
Przegląd tematu
Autor
Wiadomość
reni33
Wysłany: Nie 14:37, 30 Lis 2008
Temat postu:
SERNIK TYGRYSI
-ciasto-
Skł; 30 dkg. mąki
10 dkg. cukru
4 dkg. kakao
1 jajko
20 dkg. masła
1 łyżeczka prosz. do piecz.
Zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce. Na blasze rozłożyć 1/3 ciasta . 1/3 ciasta rozwałkować, pociąć na paski, wyłożyć brzegi blachy.Resztę ciasta włożyć do lodówki.
dodatkowo
1 kg. gruszek
10 dkg. cukru
0,5 l. wody
sok z cytryny
Gruszki obrać, wyciąć gniazda nasienne. Połówki gotować w syropie z cukru i wody ok. 5 min. Dodać sok z cytryny. Owoce osączyć ułożyć na cieście.
-masa serowa-
Skł; 1 kg. sera
20 dkg. cukru
10 dkg. masła
budyń waniliowy
4 jajka
aromat waniliowy
Ser utrzeć z cukrem, masłem, jajkami i budyniem.Masę rozsmarować na owocach. Rozwałkować resztę ciasta.Porwać na różnej wielkości kawałki i ułożyć na masie serowej.Piec ok. 1 godz. 200*C. Posypać cukrem pudrem.
reni33
Wysłany: Nie 14:36, 30 Lis 2008
Temat postu:
SERNIK WYśMIENITY
Przygotować kruchy spód
Skł; 2 szkl. mąki
3/4 szkl. cukru
2 żółtka
1 jajko
1 łyżka śmietany
0,5 kost. margaryny
1 łyżeczka prosz. do piecz. zagnieść. podpiec
-ciasto kiślowe-
Skł; 5 jajek
1 szkl. cukru
5 kiśli bez cukru
1 łyżeczka prosz. do piecz.
Jajka ubić z cukrem, porcjami dodać kiśle i proszek. Upiec w dużej blasze ok. 30 min. 180*C. Wyciąc z ciasta kółeczka, kieliszkiem.
-masa serowa-
Skł; 4 żółtka
1 kg. sera
0,5 szkl. oleju
1 budyń śmietankowy
sok z jednej cytryny
1 szkl. cukru
2 szkl. mleka
4 białka + 0,5 szkl. cukru
Składniki na masę serową zmiksować, dodać pianę i wycięte wcześniej kółeczka z ciasta kiślowego, delikatnie wymieszać i wylać do blaszki na podpieczony spód. Piec ok. 1 godz. 180*C.
-masa jabłkowa-
Skł; 1 kg. jabłek
0,5 szkl. cukru
2 galaretki wiśniowe
reszta ciasta kiślowego
Jabłka zetrzeć, usmarzyć z cukrem, dodać galaretkę i pokruszone ciasto, przestudzić. Masę wyłożyć na zimny sernik.Wystudzić, polać polewą.
reni33
Wysłany: Nie 13:07, 30 Lis 2008
Temat postu:
PAWI OGON
Upiec cienki biszkopt.
-ciasto-
Skł; 3 szkl. mąki
1 margaryna
0,5 szkl. śmietany
1 jajko
1 żółtko
3/4 szkl. cukru
2 łyżeczki prosz. do piecz.
15 dkg. orzechów mielonych
dodatkowo
powidła śliwkowe
orzechy
2 galaretki zielone
Zagnieść ciasto, schłodzić.Ciasto podzielić na 4 części. Z jednej upiec placek na wierzch ciasta. 3 części ciasta rozwałkować, posmarować powidłem, posypać orzechami, zwinąć w rulony. i zawinąć w pergamin do pieczenia, (nie folie aluminiową) Piec na złoty kolor ok. 20-30 min. 200*C.
krem budyniowy-
Skł; 1 l. mleka
1 szkl. cukru
cukier waniliowy
3 jajka
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemn.
1 margaryna
W małej ilości mleka roztrzepać jajka i obie mąki. Resztę mleka zagotować z cukrem i dodając jajka z mąką. Ugotować budyń. Margarynę utrzeć i dodawać po łyżce wystudzony budyń.
PRZEŁOŻENIE - Galaretki rozpuścić według przepisu. Na dnie blaszki ułożyć upieczony wcześniej biszkopt. Rozsmarować połowę masy, na masie ułożyć wzdłuż rolady, zalać je tężejącą galaretką. Po zastygnięciu galaretki rozsmarować resztę masy i przykryć plackiem. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową.
reni33
Wysłany: Pon 14:08, 24 Lip 2006
Temat postu:
Ech .....zapomniałam się zalogować.......
SERNIK Z ZIEMNIAKAMI tego jeszcze osobiście nie piekłam
-ciasto-
Skł; 2 szkl. mąki
3/4 szkl. cukru
2 żółtka
1 jajko
1 łyżka śmietany
0,5 kost. margaryny
1 łyżeczka prosz. do piecz.
Zagnieść. Wyłożyć ciastem blachę, trochę ciasta zostawić na kratkę, spód podpiec.
-masa serowa-
Skł; 1 kg. sera
30 dkg. gotowanych ziemniaków
1 margaryna
30 dkg. cukru
7 jajek
rodzynki
skórka pomarańczowa
Ser i ziemniaki przekręcić przez maszynkę. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami.Dodać ser i ziemniaki i na koniec bakalie i pianę z białek.Wyłożyć masę na ciasto, ułożyć z pozostałego ciasta kratkę. Piec ok.45 min. 180*C.
Gość
Wysłany: Pon 13:56, 24 Lip 2006
Temat postu:
Oponki albo jak kto woli obważanki drożdżowe
3 szkl. mąki
5 łyżek cukru
2 żółtka
5dkg drożdży
1 jajko
1 szkl śmietany kwaśnej
7 dkg margaryny lub oleju
1 łyżka spirytusu
Wszystkie składniki zagnieść na luźne ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Rozwałkować na ok 0,5 cm wycinać literatką krążki a w nich czymś małym dziurki. Gotować w gorącym oleju. posypać cukrem pudrem.
reni33
Wysłany: Wto 6:48, 18 Lip 2006
Temat postu:
CIASTO LUKSUSOWE
-ciasto-
Skł; 40 dkg. margaryny
40 dkg. cukru
14 dkg. mąki ziemniaczanej
14 dkg. mąki pszennej
2 łyżeczki prosz. do piecz.
1 łyżeczka amoniaku
10 dkg. orzechów mielonych
10 dkg. wiórek kokosowych
10 dkg. maku
aromat cytrynowy
Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać mąki, proszek i aromat oraz pianę z białek.Ciasto podzielić na 3 części. Do 1 dodać orzechy, do drugiej wiórki, do trzeciej mak. Piec osobno w temp.160-180*C ok. 20-30 min.
-masa orzechowa-
Skł; 1 szkl. mleka
1 szkl. mielonych orzechów
1 kost. margaryny
25 dkg. cukru
Orzechy sparzyć mlekiem, wystudzić. Margarynę utrzeć z cukrem, dodać stopniowo orzechy.
Przełożenie- placek orzechowy, masa, placek kokosowy, masa, placek makowy, polewa.
reni33
Wysłany: Sob 6:22, 01 Lip 2006
Temat postu:
No....teraz to chyba lepiej wygląda. postanowiłam uporządkować te swoje przepisy. Będę tu jeszcze coś dodawać co jakiś czas
jeśli oczywiście chcecie
reni33
Wysłany: Sob 6:18, 01 Lip 2006
Temat postu:
PRZEMYSŁAWKA
-ciasto-
Skł; 30 dkg. mąki
20 dkg. margaryny
0,5 szkl. cukru pudru
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do piecz.
Zagnieść ciasto. Upiec dwa placki.
-masa I-
Skł; 70 dkg. jabłek
60 dkg. cukru
sok z cytryny
Jabłka zetrzeć a tarce zasypać cukrem i podsmażyć.
Ciepłym dżemem przełożyć placki, wystudzić.
-masa II-
Skł; 25 dkg. orzechów
1 szkl. gorącego mleka
25 dkg. masła
20 dkg. cukru
Orzechy zemleć dodać, cukier, zalać gorącym mlekiem.
Utrzeć masło, dodać po łyżce orzechy.
Na ciasto wyłożyć masę, schłodzić w lodówce Wierzch ciasta polać polewą.
reni33
Wysłany: Sob 6:06, 01 Lip 2006
Temat postu:
CIASTO CAPPUCCINO
Biszkopt z 4 jajek na spód,
2 paczki biszkoptów
-masa-
Skł; 1 masło (koniecznie)
3 żółtka
1 całe jajko
3/4 szkl. cukru pudru
3 serki homogenizowane waniliowe
2 łyżeczki żelatyny
1 szkl. mleka w proszku
5 łyżek cappuccino na 2 szkl. wody
Do utartego masła dodać ubite jajka z cukrem, serki i mleko.
Na koniec rozpuszczoną żelatynę (troszeczkę ciepłej wody)
Na biszkopt wyłożyć część masy, na masę biszkopty
maczane w kawie, na to masa i znów biszkopty i na wierzch
masa, polać polewą czekoladową.
reni33
Wysłany: Sob 6:02, 01 Lip 2006
Temat postu:
CIASTO HALI
-ciasto-
Skł; 2 szkl. mąki
2 łyżeczki prosz. do piecz.
0,5 kost. margaryny
0,5 szkl. cukru
2 jajka
1 żółtko
Zagnieść ciasto wyłożyć na blachę, podpiec.
-masa budyniowa-
Skł; 1 l. mleka
3 budynie czekoladow
cukier
Ugototować budynie, goące wyłożyć na podpieczonym cieście.
-masa serowa-
Skł; 0,5 kost. margaryny
0,5 szkl. cukru
4 serki homogenizowane waniliowe
3 jajka
1 białko
budyń śmietankowy
Margarynę utrzeć z cukrem, i stopniowo dodawać serek i żółtka
wsypać budyń, dodać pianę z białek.
Równo rozłożyć na wystudzonym budyniu.
Piec ok.40 min. 180*C.
Wystudzić w blasze. Wyjąć, polać polewą.
polewa czekoladowa
reni33
Wysłany: Sob 5:56, 01 Lip 2006
Temat postu:
Ciasto panda
Upiec biszkopt zwykły. przekroić na dwa placki.
-ciasto orzechowe-
Skł; 2 szkl. mąki
1 szkl. cukru
3 jajka
1 szkl. posiekanych orzechów
10 dkg. rodzynek
6 jabłek
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka prosz. do piecz.
0,5 kost. margaryny
Jajka ubić z cukrem , mąkę wymieszać z proszkiem i sodą
i rozdrobnioną margaryną, stopniowo dodać do jajek
ubijając. Na koniec dodać orzechy, pokrojone
w kostkę jabłka i rodzynki. Piec ok. 40 min.175*C.
Skł; 0,5 l. mleka
2 budynie
2 łyżki cukru
10 dkg. wiórek kokosowych
1 margaryna
Mleko zagotować, wsypać wiórki kokosowe i budyń
rozrobiony w małej iliści mleka, ugotować, wystudzić.
Margarynę utrzeć z cukrem, ztopniowo dodać budyń z wiórkami.
PRZEKŁADAĆ - biszkopt, masa, ciasto orzechowe, masa, biszkopt, polewa, wiórki.
reni33
Wysłany: Sob 5:51, 01 Lip 2006
Temat postu:
Trufle owsiane
Składniki
1/2 kg Płatki owsiane błyskawiczne
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
3 łyżki mleka
2 łyżki alkoholu
100 gram rodzynek
100 gram orzechy włoskie
1 margaryna
Margarynę, cukier i kakao mleko zmiksowac....
Dodać resztę składników.
Dobrze wymieszać.
na tacy wylożonej folią uformowac prostokąt ,przykryć folią i dobrze
docisnąć.. schłodzić w lodówce.
pokroić i oblać czekoladą
reni33
Wysłany: Sob 5:48, 01 Lip 2006
Temat postu:
CYGAŃSKI TABOR I
-ciasto kruche-
Skł; 3 szkl. mąki
15 dkg. cukru
4 żółtka
3 łyżki śmietany
20 dkg. margaryny
1 łyżeczka prosz. do piecz.
Zagnieść. Podzielić na dwie części, upiec
-ciemny biszkopt-
Skł; 5 jajek
1 szkl. cukru
cukier waniliowy
1 i 3/4 szkl. mąki
2 łyżki kakao
2 łyżki wody
1 łyżeczka prosz. do piecz.
aromat
Ubić. Upiec w wąskiej, długiej blaszce.
Pokroić wzdłuż na paski pionowo i poziomo.
-masa budyniowa-
Skł; 0,5 l. mleka
6 łyżek cukru
2 budynie jasne
1 margaryna
Ze składników ugotować budyń. Wystudzić.
Margarynę utrzeć, stopniowo dodać budyń.
-dodatkowo-
2 galaretki-żółta i zielona
PRZEŁOŻENIE - ciasto kruche, masa, paski galaretki na przemian z paskami ciemnego biszkoptu, masa, ciasto
kruche, polewa.
reni33
Wysłany: Sob 5:42, 01 Lip 2006
Temat postu:
Wedel przekładany
placek 1-
Skł; 10 dkg, margaryny
0,5 szkl. cukru pudru
0,5 szkl. mąki
4 jajka
1 łyżeczka prosz. do piecz.
Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami.
Dodać mąkę i proszek oraz ubitą pianę z białek.
Wymieszać. Piec ok. 20-30 min. 180*C.
-placek 2-
Skł; j/w + 2 łyżki kakao Przygotować j/w, dodać nieco więcej mąki.
-placek 3-
Skł; j/w + 4 dkg. mielonych orzechów Przygotować j/w.
-masa-
Skł; 30 dkg. cukru
0,5 szkl. mleka
4 łyżki kakao
1,5 margaryny
Składniki (bez margaryny) wymieszć gotować ok. 10 min.
Margarynę utrzeć, stopniowo dodać polewę czekoladową.
dodatkowo
1 galaretka zielona
1 galaretka czerwona
Galaretki rozpuścić, każdą w 0,5 szkl. wody.
PRZEŁOŻENIE - placek 1, masa, tężejąca galaretka, placek 2, masa, galaretka , placek 3, polewa.
reni33
Wysłany: Sob 5:34, 01 Lip 2006
Temat postu:
Keks (ale inny)
-ciasto-
Skł; 3 łyżki miodu
3 szkl. mąki
1 łyżka cukru
15 dkg. margaryny
1 płaska łyżeczka amoniaku
1 jajko
2 łyżki śmietany
2 płaskie łyżeczki sody
Miód i margarynę roztopić.
Dodać do wymieszanej reszty składników, zagnieść ciasto.
Podz ielić na 3 części, upiec 3 placki. 30 min. 200-220*C.
Jeden (najgorszy) pokruszyć.
-masa jabłkowa-
Skł; 1 kg. jabłek
1,5 galaretki wiśniowej
1 łyżka cukru
3 łyżki wody
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, usmażyć z cukrem i wodą.
Dodać do gorących jabłek galaretkę, wymieszać.
Dodać pokruszone ciasto. Przestudzić.
-masa z kaszy manny-
Skł; 0,5 l. mleka
4 łyżki kaszy manny
2 łyżki cukru
10 dkg. wiórek kokosowych
1 margaryna
Mleko zagotować, wsypać wiórki kokosowe i kaszę mannę, ugotować, wystudzić.
Margarynę utrzeć z cukrem, ztopniowo dodać kaszę z wiórkami.
PRZEŁOŻENIE PLACKA - placek kruchy, masa jabłkowa, masa z kaszy manny, placek kruchy, polewa, wiórki.
fora.pl
- załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by
phpBB
© 2001, 2002 phpBB Group.
Theme Designed By
ArthurStyle
Regulamin