Autor |
Wiadomo¶ć |
reni33 |
Wysłany: Nie 14:37, 30 Lis 2008 Temat postu: |
|
SERNIK TYGRYSI
-ciasto-
Skł; 30 dkg. m±ki
10 dkg. cukru
4 dkg. kakao
1 jajko
20 dkg. masła
1 łyżeczka prosz. do piecz.
Zagnie¶ć ciasto, schłodzić w lodówce. Na blasze rozłożyć 1/3 ciasta . 1/3 ciasta rozwałkować, poci±ć na paski, wyłożyć brzegi blachy.Resztę ciasta włożyć do lodówki.
dodatkowo
1 kg. gruszek
10 dkg. cukru
0,5 l. wody
sok z cytryny
Gruszki obrać, wyci±ć gniazda nasienne. Połówki gotować w syropie z cukru i wody ok. 5 min. Dodać sok z cytryny. Owoce os±czyć ułożyć na cie¶cie.
-masa serowa-
Skł; 1 kg. sera
20 dkg. cukru
10 dkg. masła
budyń waniliowy
4 jajka
aromat waniliowy
Ser utrzeć z cukrem, masłem, jajkami i budyniem.Masę rozsmarować na owocach. Rozwałkować resztę ciasta.Porwać na różnej wielko¶ci kawałki i ułożyć na masie serowej.Piec ok. 1 godz. 200*C. Posypać cukrem pudrem. |
|
|
reni33 |
Wysłany: Nie 14:36, 30 Lis 2008 Temat postu: |
|
SERNIK WY¶MIENITY
Przygotować kruchy spód
Skł; 2 szkl. m±ki
3/4 szkl. cukru
2 żółtka
1 jajko
1 łyżka ¶mietany
0,5 kost. margaryny
1 łyżeczka prosz. do piecz. zagnie¶ć. podpiec
-ciasto ki¶lowe-
Skł; 5 jajek
1 szkl. cukru
5 ki¶li bez cukru
1 łyżeczka prosz. do piecz.
Jajka ubić z cukrem, porcjami dodać ki¶le i proszek. Upiec w dużej blasze ok. 30 min. 180*C. Wyci±c z ciasta kółeczka, kieliszkiem.
-masa serowa-
Skł; 4 żółtka
1 kg. sera
0,5 szkl. oleju
1 budyń ¶mietankowy
sok z jednej cytryny
1 szkl. cukru
2 szkl. mleka
4 białka + 0,5 szkl. cukru
Składniki na masę serow± zmiksować, dodać pianę i wycięte wcze¶niej kółeczka z ciasta ki¶lowego, delikatnie wymieszać i wylać do blaszki na podpieczony spód. Piec ok. 1 godz. 180*C.
-masa jabłkowa-
Skł; 1 kg. jabłek
0,5 szkl. cukru
2 galaretki wi¶niowe
reszta ciasta ki¶lowego
Jabłka zetrzeć, usmarzyć z cukrem, dodać galaretkę i pokruszone ciasto, przestudzić. Masę wyłożyć na zimny sernik.Wystudzić, polać polew±. |
|
|
reni33 |
Wysłany: Nie 13:07, 30 Lis 2008 Temat postu: |
|
PAWI OGON
Upiec cienki biszkopt.
-ciasto-
Skł; 3 szkl. m±ki
1 margaryna
0,5 szkl. ¶mietany
1 jajko
1 żółtko
3/4 szkl. cukru
2 łyżeczki prosz. do piecz.
15 dkg. orzechów mielonych
dodatkowo
powidła ¶liwkowe
orzechy
2 galaretki zielone
Zagnie¶ć ciasto, schłodzić.Ciasto podzielić na 4 czę¶ci. Z jednej upiec placek na wierzch ciasta. 3 czę¶ci ciasta rozwałkować, posmarować powidłem, posypać orzechami, zwin±ć w rulony. i zawin±ć w pergamin do pieczenia, (nie folie aluminiow±) Piec na złoty kolor ok. 20-30 min. 200*C.
krem budyniowy-
Skł; 1 l. mleka
1 szkl. cukru
cukier waniliowy
3 jajka
4 łyżki m±ki pszennej
4 łyżki m±ki ziemn.
1 margaryna
W małej ilo¶ci mleka roztrzepać jajka i obie m±ki. Resztę mleka zagotować z cukrem i dodaj±c jajka z m±k±. Ugotować budyń. Margarynę utrzeć i dodawać po łyżce wystudzony budyń.
PRZEŁOŻENIE - Galaretki rozpu¶cić według przepisu. Na dnie blaszki ułożyć upieczony wcze¶niej biszkopt. Rozsmarować połowę masy, na masie ułożyć wzdłuż rolady, zalać je tężej±c± galaretk±. Po zastygnięciu galaretki rozsmarować resztę masy i przykryć plackiem. Wierzch ciasta polać polew± czekoladow±. |
|
|
reni33 |
Wysłany: Pon 14:08, 24 Lip 2006 Temat postu: |
|
Ech .....zapomniałam się zalogować.......
SERNIK Z ZIEMNIAKAMI tego jeszcze osobi¶cie nie piekłam
-ciasto-
Skł; 2 szkl. m±ki
3/4 szkl. cukru
2 żółtka
1 jajko
1 łyżka ¶mietany
0,5 kost. margaryny
1 łyżeczka prosz. do piecz.
Zagnie¶ć. Wyłożyć ciastem blachę, trochę ciasta zostawić na kratkę, spód podpiec.
-masa serowa-
Skł; 1 kg. sera
30 dkg. gotowanych ziemniaków
1 margaryna
30 dkg. cukru
7 jajek
rodzynki
skórka pomarańczowa
Ser i ziemniaki przekręcić przez maszynkę. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami.Dodać ser i ziemniaki i na koniec bakalie i pianę z białek.Wyłożyć masę na ciasto, ułożyć z pozostałego ciasta kratkę. Piec ok.45 min. 180*C. |
|
|
Go¶ć |
Wysłany: Pon 13:56, 24 Lip 2006 Temat postu: |
|
Oponki albo jak kto woli obważanki drożdżowe
3 szkl. m±ki
5 łyżek cukru
2 żółtka
5dkg drożdży
1 jajko
1 szkl ¶mietany kwa¶nej
7 dkg margaryny lub oleju
1 łyżka spirytusu
Wszystkie składniki zagnie¶ć na luĽne ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyro¶nięcia. Rozwałkować na ok 0,5 cm wycinać literatk± kr±żki a w nich czym¶ małym dziurki. Gotować w gor±cym oleju. posypać cukrem pudrem. |
|
|
reni33 |
Wysłany: Wto 6:48, 18 Lip 2006 Temat postu: |
|
CIASTO LUKSUSOWE
-ciasto-
Skł; 40 dkg. margaryny
40 dkg. cukru
14 dkg. m±ki ziemniaczanej
14 dkg. m±ki pszennej
2 łyżeczki prosz. do piecz.
1 łyżeczka amoniaku
10 dkg. orzechów mielonych
10 dkg. wiórek kokosowych
10 dkg. maku
aromat cytrynowy
Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać m±ki, proszek i aromat oraz pianę z białek.Ciasto podzielić na 3 czę¶ci. Do 1 dodać orzechy, do drugiej wiórki, do trzeciej mak. Piec osobno w temp.160-180*C ok. 20-30 min.
-masa orzechowa-
Skł; 1 szkl. mleka
1 szkl. mielonych orzechów
1 kost. margaryny
25 dkg. cukru
Orzechy sparzyć mlekiem, wystudzić. Margarynę utrzeć z cukrem, dodać stopniowo orzechy.
Przełożenie- placek orzechowy, masa, placek kokosowy, masa, placek makowy, polewa. |
|
|
reni33 |
Wysłany: Sob 6:22, 01 Lip 2006 Temat postu: |
|
No....teraz to chyba lepiej wygl±da. postanowiłam uporz±dkować te swoje przepisy. Będę tu jeszcze co¶ dodawać co jaki¶ czas je¶li oczywi¶cie chcecie |
|
|
reni33 |
Wysłany: Sob 6:18, 01 Lip 2006 Temat postu: |
|
PRZEMYSŁAWKA
-ciasto-
Skł; 30 dkg. m±ki
20 dkg. margaryny
0,5 szkl. cukru pudru
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do piecz.
Zagnie¶ć ciasto. Upiec dwa placki.
-masa I-
Skł; 70 dkg. jabłek
60 dkg. cukru
sok z cytryny
Jabłka zetrzeć a tarce zasypać cukrem i podsmażyć.
Ciepłym dżemem przełożyć placki, wystudzić.
-masa II-
Skł; 25 dkg. orzechów
1 szkl. gor±cego mleka
25 dkg. masła
20 dkg. cukru
Orzechy zemleć dodać, cukier, zalać gor±cym mlekiem.
Utrzeć masło, dodać po łyżce orzechy.
Na ciasto wyłożyć masę, schłodzić w lodówce Wierzch ciasta polać polew±. |
|
|
reni33 |
Wysłany: Sob 6:06, 01 Lip 2006 Temat postu: |
|
CIASTO CAPPUCCINO
Biszkopt z 4 jajek na spód,
2 paczki biszkoptów
-masa-
Skł; 1 masło (koniecznie)
3 żółtka
1 całe jajko
3/4 szkl. cukru pudru
3 serki homogenizowane waniliowe
2 łyżeczki żelatyny
1 szkl. mleka w proszku
5 łyżek cappuccino na 2 szkl. wody
Do utartego masła dodać ubite jajka z cukrem, serki i mleko.
Na koniec rozpuszczon± żelatynę (troszeczkę ciepłej wody)
Na biszkopt wyłożyć czę¶ć masy, na masę biszkopty
maczane w kawie, na to masa i znów biszkopty i na wierzch
masa, polać polew± czekoladow±. |
|
|
reni33 |
Wysłany: Sob 6:02, 01 Lip 2006 Temat postu: |
|
CIASTO HALI
-ciasto-
Skł; 2 szkl. m±ki
2 łyżeczki prosz. do piecz.
0,5 kost. margaryny
0,5 szkl. cukru
2 jajka
1 żółtko
Zagnie¶ć ciasto wyłożyć na blachę, podpiec.
-masa budyniowa-
Skł; 1 l. mleka
3 budynie czekoladow
cukier
Ugototować budynie, go±ce wyłożyć na podpieczonym cie¶cie.
-masa serowa-
Skł; 0,5 kost. margaryny
0,5 szkl. cukru
4 serki homogenizowane waniliowe
3 jajka
1 białko
budyń ¶mietankowy
Margarynę utrzeć z cukrem, i stopniowo dodawać serek i żółtka
wsypać budyń, dodać pianę z białek.
Równo rozłożyć na wystudzonym budyniu.
Piec ok.40 min. 180*C.
Wystudzić w blasze. Wyj±ć, polać polew±.
polewa czekoladowa |
|
|
reni33 |
Wysłany: Sob 5:56, 01 Lip 2006 Temat postu: |
|
Ciasto panda
Upiec biszkopt zwykły. przekroić na dwa placki.
-ciasto orzechowe-
Skł; 2 szkl. m±ki
1 szkl. cukru
3 jajka
1 szkl. posiekanych orzechów
10 dkg. rodzynek
6 jabłek
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka prosz. do piecz.
0,5 kost. margaryny
Jajka ubić z cukrem , m±kę wymieszać z proszkiem i sod±
i rozdrobnion± margaryn±, stopniowo dodać do jajek
ubijaj±c. Na koniec dodać orzechy, pokrojone
w kostkę jabłka i rodzynki. Piec ok. 40 min.175*C.
Skł; 0,5 l. mleka
2 budynie
2 łyżki cukru
10 dkg. wiórek kokosowych
1 margaryna
Mleko zagotować, wsypać wiórki kokosowe i budyń
rozrobiony w małej ili¶ci mleka, ugotować, wystudzić.
Margarynę utrzeć z cukrem, ztopniowo dodać budyń z wiórkami.
PRZEKŁADAĆ - biszkopt, masa, ciasto orzechowe, masa, biszkopt, polewa, wiórki. |
|
|
reni33 |
Wysłany: Sob 5:51, 01 Lip 2006 Temat postu: |
|
Trufle owsiane
Składniki
1/2 kg Płatki owsiane błyskawiczne
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
3 łyżki mleka
2 łyżki alkoholu
100 gram rodzynek
100 gram orzechy włoskie
1 margaryna
Margarynę, cukier i kakao mleko zmiksowac....
Dodać resztę składników.
Dobrze wymieszać.
na tacy wylożonej foli± uformowac prostok±t ,przykryć foli± i dobrze
docisn±ć.. schłodzić w lodówce.
pokroić i oblać czekolad± |
|
|
reni33 |
Wysłany: Sob 5:48, 01 Lip 2006 Temat postu: |
|
CYGAŃSKI TABOR I
-ciasto kruche-
Skł; 3 szkl. m±ki
15 dkg. cukru
4 żółtka
3 łyżki ¶mietany
20 dkg. margaryny
1 łyżeczka prosz. do piecz.
Zagnie¶ć. Podzielić na dwie czę¶ci, upiec
-ciemny biszkopt-
Skł; 5 jajek
1 szkl. cukru
cukier waniliowy
1 i 3/4 szkl. m±ki
2 łyżki kakao
2 łyżki wody
1 łyżeczka prosz. do piecz.
aromat
Ubić. Upiec w w±skiej, długiej blaszce.
Pokroić wzdłuż na paski pionowo i poziomo.
-masa budyniowa-
Skł; 0,5 l. mleka
6 łyżek cukru
2 budynie jasne
1 margaryna
Ze składników ugotować budyń. Wystudzić.
Margarynę utrzeć, stopniowo dodać budyń.
-dodatkowo-
2 galaretki-żółta i zielona
PRZEŁOŻENIE - ciasto kruche, masa, paski galaretki na przemian z paskami ciemnego biszkoptu, masa, ciasto
kruche, polewa. |
|
|
reni33 |
Wysłany: Sob 5:42, 01 Lip 2006 Temat postu: |
|
Wedel przekładany
placek 1-
Skł; 10 dkg, margaryny
0,5 szkl. cukru pudru
0,5 szkl. m±ki
4 jajka
1 łyżeczka prosz. do piecz.
Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami.
Dodać m±kę i proszek oraz ubit± pianę z białek.
Wymieszać. Piec ok. 20-30 min. 180*C.
-placek 2-
Skł; j/w + 2 łyżki kakao Przygotować j/w, dodać nieco więcej m±ki.
-placek 3-
Skł; j/w + 4 dkg. mielonych orzechów Przygotować j/w.
-masa-
Skł; 30 dkg. cukru
0,5 szkl. mleka
4 łyżki kakao
1,5 margaryny
Składniki (bez margaryny) wymieszć gotować ok. 10 min.
Margarynę utrzeć, stopniowo dodać polewę czekoladow±.
dodatkowo
1 galaretka zielona
1 galaretka czerwona
Galaretki rozpu¶cić, każd± w 0,5 szkl. wody.
PRZEŁOŻENIE - placek 1, masa, tężej±ca galaretka, placek 2, masa, galaretka , placek 3, polewa. |
|
|
reni33 |
Wysłany: Sob 5:34, 01 Lip 2006 Temat postu: |
|
Keks (ale inny)
-ciasto-
Skł; 3 łyżki miodu
3 szkl. m±ki
1 łyżka cukru
15 dkg. margaryny
1 płaska łyżeczka amoniaku
1 jajko
2 łyżki ¶mietany
2 płaskie łyżeczki sody
Miód i margarynę roztopić.
Dodać do wymieszanej reszty składników, zagnie¶ć ciasto.
Podz ielić na 3 czę¶ci, upiec 3 placki. 30 min. 200-220*C.
Jeden (najgorszy) pokruszyć.
-masa jabłkowa-
Skł; 1 kg. jabłek
1,5 galaretki wi¶niowej
1 łyżka cukru
3 łyżki wody
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, usmażyć z cukrem i wod±.
Dodać do gor±cych jabłek galaretkę, wymieszać.
Dodać pokruszone ciasto. Przestudzić.
-masa z kaszy manny-
Skł; 0,5 l. mleka
4 łyżki kaszy manny
2 łyżki cukru
10 dkg. wiórek kokosowych
1 margaryna
Mleko zagotować, wsypać wiórki kokosowe i kaszę mannę, ugotować, wystudzić.
Margarynę utrzeć z cukrem, ztopniowo dodać kaszę z wiórkami.
PRZEŁOŻENIE PLACKA - placek kruchy, masa jabłkowa, masa z kaszy manny, placek kruchy, polewa, wiórki. |
|
|