Autor Wiadomość
Darzamat
PostWysłany: Wto 11:51, 07 Lut 2006    Temat postu: szybka odp

skoro nie rozumiesz to po cholere w tym pokoju chcesz byc opem?z kuchnia kojarzy sie tylko Tobie miejsce miedzy kiblem i pokojem! to totalna porazka znajdz sobie jakis pokoj ktorego tematyka Ciebie zainteresuje Evil or Very Mad
Sanrays
PostWysłany: Pon 20:08, 06 Lut 2006    Temat postu:

Nata ty czytasz i rozumiecz, a ja czytam i nierozumiem
widocznie glowy do przepisów niemam Mad
Natalia
PostWysłany: Pon 20:04, 06 Lut 2006    Temat postu:

Tak mi sie teraz przypomnialo jest takie powiedzenie : Przez zoladek do serca w moim przypadku jest to drooga do toalety :D
Natalia
PostWysłany: Pon 19:50, 06 Lut 2006    Temat postu:

Hmm czytajac te przepisy juz na sama mysl robie sie glodna :D , ja to wam moge tylko poszukac jakiegos przepisu w ksiazce kucharskiej . Chyba juz wszyscy zdazyli zauwazyc ze z gotowaniem u mnie kiepsko Embarassed Sad . Obiecuje ze znajde jakis ciekawy przepis i przedstawioe go tutaj na forum podpisze sie pod nim swoim imieniem a co mi tam :D Twisted Evil
Darzamat
PostWysłany: Pon 13:02, 06 Lut 2006    Temat postu: WIEPRZOWINA TONKATSU

Składniki:
- 30 dag schabu środkowego
- 2 jajka
- 5 dag czerstwej bułki pszennej (bez skórki)
- sól
- pieprz
- tłuszcz do smażenia sos tonkatsu: 100 ml ciemnego sosu sojowego
- 50 ml ketchupu
- 1 łyżka cukru

Sposób przyrządzania:

Schab pokrój na cienkie plastry, ponacinaj górną warstwę z tłuszczykiem. Mięso natrzyj solą i pieprzem. Bułkę zmiel w malakserze, przesyp na talerz. Na drugi talerz wbij jajka. Plasterki mięsa panieruj w jajkach i tartej bułce jak nasze kotlety schabowe. Usmaż na tłuszczu na złoty kolor, potem pokrój w paseczki o szerokości 1,5 cm. Przygotuj sos tonkatsu, mieszając wszystkie składniki. Podawaj do mięsa.
Darzamat
PostWysłany: Pon 13:00, 06 Lut 2006    Temat postu: SAIMONO Z KREWETEK

Składniki:
- 1 litr wody
- 4 dag suszonych alg morskich wakame
- 1/3 łyżeczki granulowanego bulionu dashi
- sos sojowy do smaku
- 50 ml sake
- 50 ml białego wina oraz: 10 krewetek
- 25 fasolek szparagowych
- sól
- olej

Sposób przyrządzania:

Algi wakame zalej wodą, podgrzewaj prawie do wrzenia. Bezpośrednio przed zagotowaniem wyjmij je z garnka i odłóż. Wywar zagotuj, dodaj dashi i sos sojowy. Gotuj przez chwilę, przypraw sake i winem. Krewetki posól, obtocz w mące kukurydzianej, bardzo delikatnie obsmaż w oleju. Zalej bulionem, dodaj fasolkę (krótko obgotowaną w osolonej wodzie), gotuj razem około minuty. Posyp listkami natki i od razu podawaj.
Darzamat
PostWysłany: Pon 12:59, 06 Lut 2006    Temat postu: TEMPURA Z KREWETEK

Składniki:
- 10-12 dużych krewetek
- sól
- cytryna lub limonka
- 5 dag makaronu sojowego do panierowania
- olej sojowy do smażenia
Ciasto:
- 1 jajko
- 150 ml wody mineralnej
- 10 dag (około 2/3 szklanki) mąki pszennej

Sposób przyrządzania:

Krewetki starannie oczyść z łusek i ?żył? (ogonków nie odcinaj). Następnie każdą sztukę natnij od spodniej (brzusznej) strony i dłonią lekko rozpłaszcz na desce. Teraz czas zająć się makaronem sojowym - pokrój go na krótkie (1,5-2 cm) kawałki i przesyp na płaski talerz. Do miski wbij jajko i roztrzep je rózgą z wodą mineralną. Nadal energicznie mieszając, powolutku wsypuj mąkę. Przerwij mieszanie dopiero wówczas, gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą, tworząc jednolite, gładkie ciasto.
W rondlu lub na głębokiej patelni z grubym dnem rozgrzej olej. Ma go być tyle, by krewetki swobodnie mogły w nim pływać. Kładź je porcjami do przygotowanego ciasta, potem obtaczaj w makaronie sojowym i smaż na jasnozłoty kolor z obu stron. Następnie osącz wszystkie na papierowym ręczniku i przełóż na półmisek. Usmaż też parę makaronowych nitek - przydadzą się do dekoracji półmiska. Osobno podaj sól i pokrojoną na cząstki cytrynę. Taką przekąskę możesz podać nawet na bardzo eleganckim przyjęciu.
Darzamat
PostWysłany: Pon 12:57, 06 Lut 2006    Temat postu: Tak jak wczesniej obiecalem.Przepisy na dania obiedowe

BLINY ZIEMNIACZANE

50 dag obranych ziemniaków, 30 ml mleka, 15 dag czerstwej bułki, 15 dag śmietany, 3 jaja, 3 dag drożdży, cukier, sól, tłuszcz do smażenia

Sposób przyrządzania

Czerstwą bułkę zalać mlekiem, aby napęczniała, a następnie lekko odcisnąć. Ziemniaki utrzeć na tarce o drobnych oczkach. Bułkę rozetrzeć na gładką masę, dodać drożdże, starte ziemniaki, śmietanę, żółtka oraz cukier i sól do smaku. Wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy wyrośnie, wymieszać z pianą z białek. Na mocno rozgrzanym tłuszczu usmażyć na złoty kolor małe placki. Podawać polane masłem lub śmietaną.

Powered by phpBB © 2001,2002 phpBB Group