reni33 |
Wysłany: Pią 11:03, 24 Lut 2006 Temat postu: Piernik z 1725r |
|
Oryginalny przepis na piernik toruński z 1725 roku
Moja uwaga - Ja patrze na ten przepis z przymróżeniem oka, ale przepisałam go dokładnie co do jednej literki.
Weź miodu przaśnego, ile chcesz, wlej do niego gorzałki mocnej sporo i wody, smaż powoli szumując, aż będzie gęsty, wlej go do niecki, przydaj imbieru białego, goździków, cynamonu, gałek, kardamonu, hanyżu nie tłuczonego, skórek cytryn drobno krajanych, cukru ileć się będzie zdało; wszystko zgruba przetłukszy, wsyp do miodu gorącego, miarkując, żeby niezbyt korzenia było, zmieszaj, a jak miód ostygnie, wsyp mąki żytniej, ile potrzeba, umieszaj, jak dobrze wystygnie, wylóż na stół, gnieć jak najmocniej, przydając mąki, ile potrzeba, potem nakładź cykaty krajanej albo skórek cytrynowych w cukrze smażonych, znów przegnieć i formuj pierniki wielkie według upodobania... |
|