Autor Wiadomość
Gość
PostWysłany: Pią 12:22, 24 Lut 2006    Temat postu:

Happy)
hmm x tak x nie Sad
Posdrawiam
Gość
PostWysłany: Pią 12:16, 24 Lut 2006    Temat postu:

napisałam i znów jako gość
Happy)
Gość
PostWysłany: Pią 12:13, 24 Lut 2006    Temat postu:

Ten przepis fajnie się czyta.
trzeba spróbować,tylko proporcje wyczuć,bo wszystko "ile trzeba".
Ale myśle że warto spróbować i poznać ten smak.
Happy)Posdrawiam
reni33
PostWysłany: Pią 11:03, 24 Lut 2006    Temat postu: Piernik z 1725r

Oryginalny przepis na piernik toruński z 1725 roku Rolling Eyes

Moja uwaga - Ja patrze na ten przepis z przymróżeniem oka, ale przepisałam go dokładnie co do jednej literki.

Weź miodu przaśnego, ile chcesz, wlej do niego gorzałki mocnej sporo i wody, smaż powoli szumując, aż będzie gęsty, wlej go do niecki, przydaj imbieru białego, goździków, cynamonu, gałek, kardamonu, hanyżu nie tłuczonego, skórek cytryn drobno krajanych, cukru ileć się będzie zdało; wszystko zgruba przetłukszy, wsyp do miodu gorącego, miarkując, żeby niezbyt korzenia było, zmieszaj, a jak miód ostygnie, wsyp mąki żytniej, ile potrzeba, umieszaj, jak dobrze wystygnie, wylóż na stół, gnieć jak najmocniej, przydając mąki, ile potrzeba, potem nakładź cykaty krajanej albo skórek cytrynowych w cukrze smażonych, znów przegnieć i formuj pierniki wielkie według upodobania...

Powered by phpBB © 2001,2002 phpBB Group