Autor Wiadomość
Anna4611
PostWysłany: Wto 9:52, 21 Mar 2006    Temat postu: Dzięki!

:D
Dziękuję Darzamat to zdjęcie pozwoliło mi poznać
jak wygląda toffu Embarassed
Posdrawiam miło






ps.cukierki toffi znam Lol
reni33
PostWysłany: Pon 11:29, 20 Mar 2006    Temat postu: tofu? niezłe

A ja jadłam tofu. Jest niezłe.
Moja siostra pracowała kiedyś w restauracji wietnamsko-koreańskiej
więc miała do tego dostęp.
Naprawdę mi to smakowało.
Jakieś smarzone plasterki tego czegoś na oliwie, potem przekładane dobrze przyprawionym mięsem i wiązane w kopertki szczypiorkiem.
Darzamat
PostWysłany: Wto 12:22, 28 Lut 2006    Temat postu:

zaskakujaca?inaczej tego nie potrafilem opisac zdjecia tego czegos masz na: www.bbc.co.uk/radio4/factual/media/tofu.jpg
http://en.wikipedia.org/wiki/Tofu
i kilku innych ktore pozniej dodam Twisted Evil
Anna4611
PostWysłany: Wto 10:23, 28 Lut 2006    Temat postu: hmmm

Question
wyczerpująca i zaskakująca
hmmm
Posdrawiam :D
Gość
PostWysłany: Pon 18:48, 27 Lut 2006    Temat postu:

Crying or Very sad
Hmmm bardzo wyczerpująca odpowiedż.
Darzamat
PostWysłany: Pon 12:20, 27 Lut 2006    Temat postu:

tak jak sama nazwa wskazuje to fu Twisted Evil zdjecia nie znalazlem ale wyglada jak sraka praptaka Twisted Evil
Anna4611
PostWysłany: Nie 16:11, 26 Lut 2006    Temat postu: dzięki.

Rolling Eyes
Może zapytam inaczej jak wygląda tofu ?
sorry.
Posdrawiam miło
Surprised
Darzamat
PostWysłany: Nie 15:43, 26 Lut 2006    Temat postu:

Tofu jest produktem otrzymywanym z ziarna sojowego. Otrzymuje się je korzystając z metod orientalnych. Tofu jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka, roślinnych tłuszczów nienasyconych i wielu witamin. Tofu jest niskokaloryczne i nie zawiera cholesterolu. Niezastąpiony składnik oryginalnych potraw orientalnych i zdrowej kuchni europejskiej; dań mięsnych i wegetariańskich.
Wartości odżywcze
W tofu znajduje się wysokiej jakości białko sojowe, zawierające komplet aminokwasów egzogennych i przyswajalne przez nasz organizm w takim samym stopniu, jak białko zawarte w wołowinie i drobiu. Tofu jest więc pełnowartościowym substytutem białka zwierzęcego.
Tofu jest także cennym uzupełnieniem diety bogatej w produkty pochodzenia zwierzęcego, gdyż ponad 80% znajdującego się w nim tłuszczu roślinnego to korzystne dla organizmu tłuszcze nienasycone, kwas linolowy oraz lecytyna, które zapobiegają odkładaniu się w naczyniach krwionośnych złogów cholesterolowych.
Tofu jest wspaniałym źródłem wapnia, a także innych soli mineralnych i witamin: soli żelaza, fosforu, potasu, sodu; witamin z grupy B, choliny i witaminy E, tj.

* białko 11,0 g
* tłuszcz 5,0 g
* węglowodany 0,4 g
* cholesterol 0,0 g
* wapń 146,0 mg
* fosfor 105,0 mg
* żelazo 1,7 mg
* witaminy z grupy B 0,09 mg
* wartość energetyczna 90,0 kcal.
Tofu a zdrowie
* TOFU jest niskokaloryczne: 100 g TOFU dostarcza przeciętnie 80-100 kcal.
* TOFU jest produktem naturalnym, nie zawiera żadnych konserwantów. Posiada korzystny dla organizmu odczyn alkaliczny.
* TOFU znajduje zastosowanie także w wielu dietach leczniczych: w chorobach układu krążenia, przy otyłości, cukrzycy i uczuleniu na białko zwierzęce.
Tofu w kuchni
Tofu, którego kolebką są Chiny i Japonia, jest tradycyjnym składnikiem potraw orientalnych, zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich. Daje się ono łatwo i szybko przyrządzać na różne sposoby.
Anna4611
PostWysłany: Nie 14:35, 26 Lut 2006    Temat postu: Pytanie.

:D
Mam pytanie co to Tofu ?
Embarassed
Darzamat
PostWysłany: Pią 18:30, 24 Lut 2006    Temat postu: Placki Kryszna-Bhakti - kuchnia indyjska

6 szkl.maki białej
2 szkl.mąki razowej
2 łyżeczki soli
8 łyżek cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
jogurt,kwaśne mleko lub śmietana

Wymieszać wszystkie suche składniki,dodać jogurt,kwaśne mleko lub śmietane.
Wyrobić ciasto.Odrywając kulki o średnicy 4 cm,wałkować je na placki o grubości 0,5 cm.
Układać na rozgrzanej blasze lub patelni.Zdjąć gdy staną sie złoto-brązowe.
Darzamat
PostWysłany: Pią 18:29, 24 Lut 2006    Temat postu: Kotlety z soczewicy o i orzechów

3/4 szklanki soczewicy
1,5 l wody
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 mały seler
szklanka orzechów
1/4 szklanki mąki razowej
2 łyżki oliwy

Ugotować soczewice w 1,5 l wody pod przykryciem 30 min.
Podsmażyć cebule i czosnek na łyżce oliwy.
Ugotowaną soczewice zmieszaną z cebulą,pokrojonym selerem
i orzechami przekręcić przez maszynke.
Formować małe kotleciki,obtaczać w mące i smażyć na rozgrzanej oliwie
Darzamat
PostWysłany: Pią 18:28, 24 Lut 2006    Temat postu: Krem bananowy (dla dzieci)

pół kg jabłek
2 banany
szklanka kaszy mannej
2 łyżeczki syropu kukurydzianego lub innego.

Ugotować kasze manną i ostudzić.
Jabłka obrać ze skórki,pokroić na czastki i udusić z odrobiną wody.
Banany obrać ze skórki.Wszystko połączyć i zmixować.
Darzamat
PostWysłany: Pią 18:27, 24 Lut 2006    Temat postu: Cykoria duszona z rodzynkami

5 średnich cykorii
2 łyżki oliwy
pół szklanki rodzynek

Umyć cykorie i obrać ze zniszczonych wierzchnich liści.
Ułożyć w rondelk,dodać szczypte soli,oliwe i szklanke wody.
Dusić na małym ogniu 15-20 min.Pod koniec duszenia dodać rodzynki.
Darzamat
PostWysłany: Pią 18:27, 24 Lut 2006    Temat postu: Inne takie tam

Sernik z tofu

60 dkg tofu
szklanka ugotowanej kaszy mannej
2 banany
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju tłoczonego na zimno
pół szklanki rodzynek
pół szklanki innych bakalii np:orzechów,ziaren słonecznika
suszonych sliwek i moreli

Przez maszynke przepuścić tofu z bananami.Dodać kaszke i pozostałe składniki,
dokładnie wymieszać.Przełożyć masę do posmarowej olejem formy.
Piec 20-30 minut w dobrze nagrzanym piekarniku.

Powered by phpBB © 2001,2002 phpBB Group