Autor |
Wiadomość |
Anna4611 |
Wysłany: Wto 9:52, 21 Mar 2006 Temat postu: Dzięki! |
|
:D
Dziękuję Darzamat to zdjęcie pozwoliło mi poznać
jak wygląda toffu
Posdrawiam miło
ps.cukierki toffi znam |
|
|
reni33 |
Wysłany: Pon 11:29, 20 Mar 2006 Temat postu: tofu? niezłe |
|
A ja jadłam tofu. Jest niezłe.
Moja siostra pracowała kiedyś w restauracji wietnamsko-koreańskiej
więc miała do tego dostęp.
Naprawdę mi to smakowało.
Jakieś smarzone plasterki tego czegoś na oliwie, potem przekładane dobrze przyprawionym mięsem i wiązane w kopertki szczypiorkiem. |
|
|
Darzamat |
|
|
Anna4611 |
Wysłany: Wto 10:23, 28 Lut 2006 Temat postu: hmmm |
|
wyczerpująca i zaskakująca
hmmm
Posdrawiam :D |
|
|
Gość |
Wysłany: Pon 18:48, 27 Lut 2006 Temat postu: |
|
Hmmm bardzo wyczerpująca odpowiedż. |
|
|
Darzamat |
Wysłany: Pon 12:20, 27 Lut 2006 Temat postu: |
|
tak jak sama nazwa wskazuje to fu zdjecia nie znalazlem ale wyglada jak sraka praptaka |
|
|
Anna4611 |
Wysłany: Nie 16:11, 26 Lut 2006 Temat postu: dzięki. |
|
Może zapytam inaczej jak wygląda tofu ?
sorry.
Posdrawiam miło
|
|
|
Darzamat |
Wysłany: Nie 15:43, 26 Lut 2006 Temat postu: |
|
Tofu jest produktem otrzymywanym z ziarna sojowego. Otrzymuje się je korzystając z metod orientalnych. Tofu jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka, roślinnych tłuszczów nienasyconych i wielu witamin. Tofu jest niskokaloryczne i nie zawiera cholesterolu. Niezastąpiony składnik oryginalnych potraw orientalnych i zdrowej kuchni europejskiej; dań mięsnych i wegetariańskich.
Wartości odżywcze
W tofu znajduje się wysokiej jakości białko sojowe, zawierające komplet aminokwasów egzogennych i przyswajalne przez nasz organizm w takim samym stopniu, jak białko zawarte w wołowinie i drobiu. Tofu jest więc pełnowartościowym substytutem białka zwierzęcego.
Tofu jest także cennym uzupełnieniem diety bogatej w produkty pochodzenia zwierzęcego, gdyż ponad 80% znajdującego się w nim tłuszczu roślinnego to korzystne dla organizmu tłuszcze nienasycone, kwas linolowy oraz lecytyna, które zapobiegają odkładaniu się w naczyniach krwionośnych złogów cholesterolowych.
Tofu jest wspaniałym źródłem wapnia, a także innych soli mineralnych i witamin: soli żelaza, fosforu, potasu, sodu; witamin z grupy B, choliny i witaminy E, tj.
* białko 11,0 g
* tłuszcz 5,0 g
* węglowodany 0,4 g
* cholesterol 0,0 g
* wapń 146,0 mg
* fosfor 105,0 mg
* żelazo 1,7 mg
* witaminy z grupy B 0,09 mg
* wartość energetyczna 90,0 kcal.
Tofu a zdrowie
* TOFU jest niskokaloryczne: 100 g TOFU dostarcza przeciętnie 80-100 kcal.
* TOFU jest produktem naturalnym, nie zawiera żadnych konserwantów. Posiada korzystny dla organizmu odczyn alkaliczny.
* TOFU znajduje zastosowanie także w wielu dietach leczniczych: w chorobach układu krążenia, przy otyłości, cukrzycy i uczuleniu na białko zwierzęce.
Tofu w kuchni
Tofu, którego kolebką są Chiny i Japonia, jest tradycyjnym składnikiem potraw orientalnych, zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich. Daje się ono łatwo i szybko przyrządzać na różne sposoby. |
|
|
Anna4611 |
Wysłany: Nie 14:35, 26 Lut 2006 Temat postu: Pytanie. |
|
:D
Mam pytanie co to Tofu ?
|
|
|
Darzamat |
Wysłany: Pią 18:30, 24 Lut 2006 Temat postu: Placki Kryszna-Bhakti - kuchnia indyjska |
|
6 szkl.maki białej
2 szkl.mąki razowej
2 łyżeczki soli
8 łyżek cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
jogurt,kwaśne mleko lub śmietana
Wymieszać wszystkie suche składniki,dodać jogurt,kwaśne mleko lub śmietane.
Wyrobić ciasto.Odrywając kulki o średnicy 4 cm,wałkować je na placki o grubości 0,5 cm.
Układać na rozgrzanej blasze lub patelni.Zdjąć gdy staną sie złoto-brązowe. |
|
|
Darzamat |
Wysłany: Pią 18:29, 24 Lut 2006 Temat postu: Kotlety z soczewicy o i orzechów |
|
3/4 szklanki soczewicy
1,5 l wody
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 mały seler
szklanka orzechów
1/4 szklanki mąki razowej
2 łyżki oliwy
Ugotować soczewice w 1,5 l wody pod przykryciem 30 min.
Podsmażyć cebule i czosnek na łyżce oliwy.
Ugotowaną soczewice zmieszaną z cebulą,pokrojonym selerem
i orzechami przekręcić przez maszynke.
Formować małe kotleciki,obtaczać w mące i smażyć na rozgrzanej oliwie |
|
|
Darzamat |
Wysłany: Pią 18:28, 24 Lut 2006 Temat postu: Krem bananowy (dla dzieci) |
|
pół kg jabłek
2 banany
szklanka kaszy mannej
2 łyżeczki syropu kukurydzianego lub innego.
Ugotować kasze manną i ostudzić.
Jabłka obrać ze skórki,pokroić na czastki i udusić z odrobiną wody.
Banany obrać ze skórki.Wszystko połączyć i zmixować. |
|
|
Darzamat |
Wysłany: Pią 18:27, 24 Lut 2006 Temat postu: Cykoria duszona z rodzynkami |
|
5 średnich cykorii
2 łyżki oliwy
pół szklanki rodzynek
Umyć cykorie i obrać ze zniszczonych wierzchnich liści.
Ułożyć w rondelk,dodać szczypte soli,oliwe i szklanke wody.
Dusić na małym ogniu 15-20 min.Pod koniec duszenia dodać rodzynki. |
|
|
Darzamat |
Wysłany: Pią 18:27, 24 Lut 2006 Temat postu: Inne takie tam |
|
Sernik z tofu
60 dkg tofu
szklanka ugotowanej kaszy mannej
2 banany
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju tłoczonego na zimno
pół szklanki rodzynek
pół szklanki innych bakalii np:orzechów,ziaren słonecznika
suszonych sliwek i moreli
Przez maszynke przepuścić tofu z bananami.Dodać kaszke i pozostałe składniki,
dokładnie wymieszać.Przełożyć masę do posmarowej olejem formy.
Piec 20-30 minut w dobrze nagrzanym piekarniku. |
|
|