Autor |
Wiadomość |
Darzamat |
Wysłany: Pią 18:37, 24 Lut 2006 Temat postu: zupa jarzynowa z ziolami |
|
- Po 2 marchewki, pietruszki, łodygi selera naciowego
- 1 czerwona cebula
- 3-4 ziemniaki
- główka sałaty masłowej
- po trochę natki pietruszki, koperku, bazylii, cząbru, tymianku (lub po
ćwierć łyżeczki suszonych ziół)
- 2 łyżki masła
- 3 szklanki bulionu z kurczaka
- sól, pieprz
- 1/2 szkl. śmietany
- łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- pół strąka czerwonej papryki
- 50g chudej szynki
- 4-6 ugotowanych jaj przepiórek
Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na (dużej) tarce, ziemniaki w kostkę, selera
w plasterki.
W rondlu stopić masło, zeszklić cebulę, dodać wszystkie warzywa, trochę
posmażyć - mieszając - zalać gorącym bulionem. Gotować 10-15 min. dodać
zioła i poszarpane natki, pociętą sałatę, gotować jeszcze 15min.
Zmiksować, przetrzeć przez sito, doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem,
zagotować zaciągnąć śmietaną.
Jajka pokroić na ćwiartki, szynkę i paprykę pokroić w kostkę dodać do zupy. |
|
|
Darzamat |
Wysłany: Pią 18:36, 24 Lut 2006 Temat postu: Zupa selerowa - kuchnia holenderska |
|
300 g selera
60 g masła
60 g twardego sera
50 g mąki
pół szklanki mleka
łyżeczka soku z cytryny
szczypya gałki muszkatołowej
sól
Obrany seler umyć,pokroić w drobną kostke i ugotować w lekko osolonej wodzie (6 szklanek).
Z mąki i masła przyżądzić jasną zasmażke,rozprowadzić zimnym mlekiem
,połączyć z zupą i zagotować.
Przyprawić do smaku solą,sokiem z cytryny i gałką muszkatołową
Przed podaniem posypać utartym serem. |
|
|
Darzamat |
Wysłany: Pią 18:36, 24 Lut 2006 Temat postu: Kapuśniak - kuchnia litewska |
|
50 dkg wędzonki
30 dkg kapusty kiszonej
20 dkg kapusty białej
1 marchew
1 pietruszka
5 suszonych pradziwków
1 cebula
1 łyżka mąki
2 łyżki smalcu
1 łyżka przecieru pomidorowego
kilka ziaren pieprzu
liść laurowy
sól
Grzyby namoczyć na noc. Obrać marchewke i pietruszke.
Wędzonke zalać 3 litrami zimnej wody,dodać marchewke,
pietruszke i grzyby.Wrzucić listek laurowy i pieprz,gotować 45 min.
Posiekać kapuste kwaszoną i poszatkować kapuste białą.
Obie kapusty przełożyć do rądla,zalać szklanką wody i dodać 1 łyżke smalcu.
Gdy kapusta będzie miekka,posiekać cebule,podsmażyć ją na pozostałym smalcu.
Porószyć maką,wymieszać z przecierem pomidorowym,a potem dodać do kapusty.
Mieszając dusić przez chwile.Wlać przecedzony wywar z wędzonki.
Grzybki pokroić w cieńkie paseczki i dodać do kapuśniaku.Przyprawić do smaku. |
|
|
Darzamat |
Wysłany: Pią 18:35, 24 Lut 2006 Temat postu: ZUPY :D |
|
ŻUR POLSKI
Do 1 l letniej wody wrzucić 2 niewielkie skórki czerstwego żytniego chleba, 2 skórki chleba razowego oraz łyżeczkę kminku. Postawić w ciepłym miejscu w kamiennym garnuszku na 4-5 dni, aby płyn lekko skwaśniał. Następnie do 1 l gotującej wody wlać 1/4 zakwasu i rozrobić w nim 2-3 pełne łyżki mąki żytniej, osolić do smaku. Zagotowawszy okrasić tłuszczem ze skwarkami z wędzonej słoniny lub boczku i wkroić na talerz po parę plasterków kiełbasy. Żur postny okrasić - zamiast skwarkami - łyżeczką masła, można też wkroić na talerz po parę plasterków gotowanych ziemniakow. |
|
|