Autor |
Wiadomość |
Anna4611 |
Wysłany: Wto 22:04, 28 Lut 2006 Temat postu: Smaczne dania |
|
Ryby.
Bardzo lubię ryby
Prawdę mówiąc z truskawkami nie jadłam myślę,że warto spróbować.
) |
|
|
Darzamat |
Wysłany: Pią 18:42, 24 Lut 2006 Temat postu: Łosoś zapiekamy z truskawkami - kuchnia norweska |
|
40 dkg surowego fileta z łososia norweskiego(bez skóry)
5 dkg żółtego sera
20 dkg truskawek
sól i pieprz
Filety z łososia umyć,osuszyć i podzielić na 4 części.
Przyprawić do smaku solą i pieprzem i lekko obsmażyć na patelni.
Następnie ułożyć rybke na natłuszczonej blasze piekarnika,obłożyć
po wierzchu truskawkami pokrojonymi na plasterki i startym na wiórki serem.
Podawać z podpieczoną bagietką. |
|
|
Darzamat |
Wysłany: Pią 18:41, 24 Lut 2006 Temat postu: Węgorz opiekany(z grila) w tymianku - kuchnia francuska |
|
2 świeże węgorze(podzielone na kawałki)
świeżo zmielony pieprz
kilka pęczków swieżego tymianku
olej
sól
Kawałki węgorzy opłukać pod bieżącą wodą,osuszyć ściereczką,
przyprawić solą i pieprzem.
Wysmarować olejem ruszt grila,obłożyć opłukanymi gałązkami tymianku
i opiekać na tym podłożu kawałki węgorza po około 15 minut z każdej strony. |
|
|
Darzamat |
Wysłany: Pią 18:41, 24 Lut 2006 Temat postu: Ryby |
|
Filet z sandacza w kaszy gryczanej,podany z sosem
z czerwonego wina i kardamonu oraz warzywami korzennymi
pieczonymi ze swieżymi ziołami.
- specjalność hotelu SHERATON w Warszawie -
0,6 kg filetów z sandacza bez skóry
2 g przyprawy do piernika
1 listek laurowy
150 g ugotowanej kaszy gryczanej
30 g mąki gryczanej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka białego pieprzu
1 łyżeczka cukru
100 ml wywaru z sandacza
1/2 szklanki czerwonego wina
2 łyżki masła
3 ziarna kardamonu
4 małe marchewki
4 małe pietruszki
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki rozmarynu
Rybę podzielić na 4 równe porcje.Oprószyć solą i pieprzem,
obtoczyć z obu stron w panierce z mąki gryczanej,kaszy gryczanej,
wody i przypraw(ziarna kaszy wgniatać lekko w powierzchnie ryby).
Piec w piekarniku nagrzanym do temp.165 stopni przez 15 minut.
Cukier rozpuścić na karmel i zalać czerwonym winem i wywarem rybnym,
dadać kardamonu.Sos zredukować o połowe.Pod koniec gotowania doprawić
do smaku i zagęścić masłem.
Obrać marchew i pietruszke i ugotować w osolonej wodzie na lekko twardo.
Po wyciągnięciu z wody opruszyć tymiankiem i rozmarynem,następnie polać masłem i
włożyć na 10 min.do piekarnika nagrzanego do 210 st.C. |
|
|