Autor |
Wiadomość |
Natalia |
Wysłany: Śro 17:27, 01 Mar 2006 Temat postu: |
|
to i gola dostaniesz :D 8) |
|
|
Darzamat |
Wysłany: Śro 12:22, 01 Mar 2006 Temat postu: |
|
gola jeszcze nie ale ubrana tak |
|
|
Natalia |
Wysłany: Śro 10:04, 01 Mar 2006 Temat postu: |
|
Darzamat ? czy Ty kiedys dostales gola du... w paszcze ? :D |
|
|
Darzamat |
Wysłany: Wto 12:14, 28 Lut 2006 Temat postu: |
|
to gdzie konsumujesz? na zewnatrz? |
|
|
Natalia |
Wysłany: Pon 19:36, 27 Lut 2006 Temat postu: |
|
:D przeciez wiesz ze kuchary ze mnie nie bedzie :D
i dlatego moja jak jade do domu do kuchni mnie nie wpuszcza :D |
|
|
Darzamat |
Wysłany: Pon 12:29, 27 Lut 2006 Temat postu: |
|
Tusiowa!!!!! kwasna smietana |
|
|
Natalia |
Wysłany: Nie 14:14, 26 Lut 2006 Temat postu: |
|
napisalam jako gosc
a to dlatego ze zapomnialam sie zalogowac :D |
|
|
Gość |
Wysłany: Nie 14:11, 26 Lut 2006 Temat postu: pierozki z pieczarkami |
|
30dkg maki
3 dkg maki ziemniaczanej
1 zoltko
15dkg margaryny
szczypta soli
Farsz
30dkg pieczarek
1 cebula
1/2 szkl bulionu
1 zoltko
6 lyzek smietany ( nie napisali jakiej :D )
1 lyzka natki pietruszki
sol , pieprz,cukier, papryka.curry,imbir
make przesiac z maka ziemniaczana , dodac margaryne,zoltko sol i ewentualnie niewielka ilosc wody.Zgniesc zwarte ciasto , owinac je w serwetke i wlozyc na 2 godz do lodowki
Pieczarki drobno pokroic ( przed tym napisali ze trzeba je najpierw oczyscic ale o tym to chyba kazdy wie :D ) dodac bulion i dusic pod przykryciem , tak dlugo az plyn odparuje.
Cebule pokroic w drobna kostke i podsmazyc na margarynie na jasnozloty kolor,dodac smietane wymieszana z maka.
Polaczyc pieczarki z cebula , dodac posiekana natke pietruszki i przyprawy to wszystko przysmazyc .
Ciasto cienko rozwalkowac i wyjrawac krazki o srednicy 9 cmm. Na kazdym ulozyc po lyzeczce farszu , krazki zlozyc i zlepic pierozki.. Wierzch pierozkow dokladnie posmarowac zoltkiem roztrzepanym z lyzka wody .
Wstawic do piekarnika nagrzanego do 220 st i piec ok 20 min na srodkowym poziomie.
Napisali UWAGA
Najlepsze sa gorace !
az mi sie klawiatura od tego pisania pod palcami iskrzyla :D |
|
|
Darzamat |
Wysłany: Pią 18:48, 24 Lut 2006 Temat postu: Jajka po benedyktynsku |
|
dla 2 osób
2 bułki
4 plasterki szynki (najlepiej lekko wędzonej z tłuszczykiem, grubość
3mm)
4 jajka
śmietana 18 %
majonez
chrzan
ocet
szczypiorek (świeży)
pietruszka - natka (świeża)
bazylia (świeży)
tymianek (świeży)
Sos - 6 Łyżek śmietany, 4 Łyżki majonezu, łyżeczka chrzanu, po
łyżeczce szczypiorku, pietruszki bazylii i tymianku. Składniki
wymieszać podgrzewać na wolnym ogniu aż zacznie lekko "bulgotać", nie
zagotowywać !
Bułkę przekroić, ułożyć na każdej połówce po plasterku szynki, włożyć
na około 5 min do rozgrzanego (150 st) piekarnika. Wyciągana bułka
musi być chrupiąca
Na patelnie nalać wody (tak aby zakryła dno) do wody dodać parę kropel
octu, zagotować. Na gotującą się wodę wbijamy jajka, zakrywamy
patelnie i robimy jajka sadzone o konsystencji jaką lubimy.
Przygotowywane w ten sposób sadzone jajka nie są tłuste i nie mają
tendencji do rozlewania się na całej powierzchni patelni.
Wyciągamy bułki z szynką, na każdą połówkę kładziemy po jajku i
zalewamy sosem, posypujemy drobno pokrojoną pietruszką. Smacznego;)
Przepis wyczytałem w jakiejś książce, potrawa jest niesamowicie syta,
smaczna i łatwa do przygotowania - gorąco polecam. |
|
|
Darzamat |
Wysłany: Pią 18:46, 24 Lut 2006 Temat postu: Gnocchi z pomidorami i bazylią - kuchnia włoska |
|
1 kg ziemniaków
łyżka masła
2 szklanki mąki
2 jajka
1 puszka pomidorów
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki tartego parmezanu
2 łyżki oliwy
sól i pieprz
1/2 pęczka bazylii
Gnocchi -ziemniaki obrać i ugotować.Utłuc,wymieszać z jajkami,mąką i masłem.
Z masy uformować wałeczki i pokroić je na małe kawałki.
Gotować partiami w osolonej wodzie aż wypłyną na powierzchnie.
Sos -cebule i czosnek posiekać i podsmażyć na oliwie.
Dodać pomidory z puszki pokrojone w kostke.
Gotować chwile,dodać posiekaną bazylie.Przyprawić solą i pieprzem.
Gnocchi wymieszać z sosem pomidorowym,posypać parmezanem. |
|
|
Darzamat |
Wysłany: Pią 18:45, 24 Lut 2006 Temat postu: Przekaski |
|
Placki z kapusty kiszonej - kuchnia niemiecka
50 dkg ziemniaków
50 dkg kiszonej kapusty
1 jajko
5 dkg mąki
sól
pieprz
cukier
3-4 łyżki oleju
15 dkg gęstej śmietany
1 łyżeczka soku z cytryny
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Odcisnąć kapuste,dodać do ziemniaków razem z jajkiem i mąką.
Przyprawić do smaku i wymieszać.
Z masy smażymy placuszki na oleju(po 3 minuty z każdej strony).
Śmietane przyprawiamy sokiem z cytryny,solą i pieprzem. |
|
|