Autor |
Wiadomość |
Darzamat |
Wysłany: Czw 11:09, 01 Cze 2006 Temat postu: |
|
skoro przeraza Ciebie opcja przygotowania moge polecic Tobie cos szybkiego i taniego najtansza nalewka cytrynowa wymieszana w stosunku 1:1 z najtansza cola super smak i wali na maxa  |
|
 |
kakomen |
Wysłany: Sob 11:44, 27 Maj 2006 Temat postu: |
|
Znowu dużo pracy |
|
 |
Darzamat |
Wysłany: Pią 16:59, 24 Mar 2006 Temat postu: Grog |
|
Mieszanka rumu, goracej wody lub herbaty i soku z cytryny (raczej sporawo, nie plasterek na szklanke a mala polowka co najmniej).
Moze byc na slodko lub nie - a ilosci i gatunki rumu pozostawiam inwencji spozywajacych.
Dobrze wychodzi z mlodych rumow, ktore na sucho niekoniecznie musza byc najlepsze. czarnego rumu moim zdaniem szkoda lepiej wypic sam, ale takie np. srebrne Baccardi ma jeszcze posmak krzakowy - w sam raz material na grog. |
|
 |
Darzamat |
Wysłany: Sob 12:21, 25 Lut 2006 Temat postu: |
|
znowu nygusy czym wiecej pracy tym wieksza frajda przy degustacji  |
|
 |
Gość |
Wysłany: Sob 12:20, 25 Lut 2006 Temat postu: |
|
za dużo pracy przy tym .
Posdrawiam
) |
|
 |
Darzamat |
Wysłany: Pią 18:58, 24 Lut 2006 Temat postu: to jest moje ulubione :D |
|
kilogram ryżu wsypać do butli i zalać 8 litrami wody przegotowanej z 2.5 kg cukru (ostudzonej), dodając 120 g rodzynek i 7 dag drożdży.
Butlę zamknąć korkiem z rurką fermentacyjną i postawić w ciepłym pomieszczeniu na 15 dni.
Następnie zlać ostrożnie wino, zrobić karmel z 80 dag cukru (nie przypalić) i dodać do wina, aby nabrało barwy. Zostawić do sklarowania. Rozlać do butelek.
Wino z ryżu jest smaczniejsze i mocniejsze od owocowego.
----------------------------------------------------------------------
W moim przypadku skladnikow bylo troche wiecej - 1.5kg ryzu, 12L wody, 3.75kg cukru, 200g rodzynek, i drozdze winiarskie + pozywka.
UWAGA!!
Przed zlewaniem wina do klarowania nalezy zaopatrzyc sie w mniejszy gąsiorek (musi byc wypelniony w 100% bo powietrze moze zaszkodzic winku)
ja niestety dowiedzialem sie o tym juz po zlaniu i z winiaczka chyba nic nie wyjdzie.. czas pokaze
Mozna jeszcze 3x przedestylowac wtedy jest jeszcze lepsze |
|
 |