Autor |
Wiadomość |
Gość |
|
|
Darzamat |
Wysłany: Pią 17:08, 24 Mar 2006 Temat postu: kulebiak |
|
750 g ciasta drozdzowego
1 jajo,
Farsz:
1 glowka slodkiej, bialej kapusty,
2 duze cebule,
5 suszonych prawdziwkow,
4 jaja ugotowane na twardo,
1 lyzka masla,
sol, pieprz.
1. Grzyby moczyc 25 min w letniej wodzie, po czym ugotowac w tej samej wodzie.
Odcedzic, schlodzic i drobno posiekac.
2. Z rozcietej na pol glowki kapusty usunac glab. Kapuste ugotowac w duzej
ilosci osolonego wrzatku (ok. 30 min). Po ugotowaniu odcisnac i drobno posiekac.
3. Jaja obrac i drobno posiekac. Cebule obrac, poszatkowac i smazyc 5 min na
silnie rozgrzanym masle na jasnozloty kolor.
4. Do kapusty dodac grzyby, jaja, zasmazona cebule, sol i pieprz. Dokladnie wymieszac.
5. Ze 150 g wyrosnietego ciasta uformowac cienkie waleczki. Pozostale ciasto
rozwalkowac na prostokat nieco dluzszy niz blacha do pieczenia, szeroki na
25 cm, o grubosci ok. 1 cm. Na srodek nalozyc wzdluz waskie pasmo farszu
tak, by nie dochodzilo ono do krotszych brzegow placka.
6. Dluzsze boki ciasta polaczyc dokladnie u gory. Krotsze, w czesci nie wypelnionej farszem, podwinac do gory. Kulebiak ulozyc w wylozonej natluszczonym
pergaminem blasze, zlaczem do dolu. Wierzch ozdobic waleczkami ciasta.
7. Posmarowac rozmaconym jajem i piec w nagrzanym do temp. 230żC piekarniku
50-55 min. Podawac z roztopionym maslem. |
|
|
Darzamat |
Wysłany: Pon 15:34, 06 Mar 2006 Temat postu: takie tam nie wiem jak to nazwac |
|
woreczek kaszy gryczanej (100g)
pomidory w całości w puszce
ser camembert (te polskie najlepiej się rozpuszczają)
1 cebula
oliwa z oliwek
sos tabasco, zioła (oregano, bazylia itd), sos sojowy
Przepis:
Podsmażyć posiekaną cebulkę na oliwie, wlać pomidory z puszki bez soku, dodać przyprawy (sos sojowy, kilka kropli tabasco i zioła, wymieszać i przykryć na kilka minut. Pokroić ser w plastry i wrzucić do sosu, mieszać aż do rozpuszczenia się sera, jeśli potrawa jest za gęsta można dodać soku z puszki. |
|
|
Darzamat |
Wysłany: Pon 15:32, 06 Mar 2006 Temat postu: kurczak nadziewany kasza manna |
|
Składniki:
1 kurczak (ok. 1 kg), 1/2 łyżeczki soli, 1 mały ząbek czosnku, zmiażdżony, 1 łyżeczka masła
Farsz: 1 wątróbka, 1/2 szklanki kaszy manny, 2 łyżeczki drobno posiekanego koperku, 1 jajko, 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, szczypta suszonej mięty, sól, pieprz do smaku, 125 ml białego wina
1. Kurczaka nacieramy solą z czosnkiem lub solimy i obkładamy plasterkami czosnku. wstawiamy na 1 godz. do lodówki.
2. Sparzoną wrzątkiem wątróbkę drobno siekamy. Dodajemy kaszę, koperek, żółtko, zioła prowansalskie oraz miętę. Solimy, pieprzymy, dokładnie mieszamy.
3. Białko jaja bardzo starannie ubijamy na sztywną pianę, którą następnie łączymy z farszem delikatnymi ruchami łyżki.
4. Kurczaka smarujemy wewnątrz masłem i nadziewamy. Nadziewając, kilka razy nim potrząsamy, żeby farsz dokładnie wypełnił tuszkę.
5. zaszywamy otwór dratwą lub zwykłą białą nicią. Wstawiamy kurczaka do piekarnika i pieczemy 40-50 min w 200°C, często polewając winem. |
|
|
Darzamat |
Wysłany: Pon 15:31, 06 Mar 2006 Temat postu: golabki z kasza gryczana |
|
Składniki:
- 1 główka kapusty białej.
Farsz:
- 1 szklanka kaszy gryczanej,
- 40 g grzybów suszonych,
- 1 łyżka majeranku (suszonego) lub 2 łyżki świeżego,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 cebula,
- sól,
- 1 łyżka oleju.
Sos:
- ½ l wywaru z grzybów,
- ½ łyżki mąki lub ½ pojemnika śmietany 12%,
- sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
1) Grzyby myjemy i moczymy i w wodzie. Po przelaniu przez sitko (by ustrzec się piasku i paprochów) nastawiamy do gotowania wywar grzybowy. Warto zrobić to nieco wcześniej, np poprzedniego dnia.
2) Z kapusty usuwamy wierzchnie liście. Odcinamy głąb w miarę możliwości jak najdalej. Obgotowujemy w wodzie tak długo, aż liście dadzą się odcinać i zsuwać z główki nie nastręczając szczególnych problemów.
3) Kaszę gryczaną gotujemy na części wywaru grzybowego, z odrobiną masła , tak jak zwykle, uważając jednak, by nie rozgotować jej zanadto. Odstawiamy do ostudzenia.
4) Na patelni z łyżką masła smażymy drobno posiekaną cebulę. Gdy stanie się szklista, dodajemy zmiażdżony czosnek. Dokładamy kaszę gryczaną i kilka drobno pokrojonych grzybów. Solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy majeranek, mieszamy dokładnie i odstawiamy z ognia.
4) Wybieramy ładne i nieuszkodzone liście kapusty. Skrawamy nożem główny, najgrubszy nerw. Do liści wkładamy sporą łyżkę przygotowanego farszu i zwijamy w klasyczne gołąbki.
5) Na dno naczynia do zapiekania wlewamy kilka łyżek wywaru grzybowego. Wykładamy je liśćmi kapusty i układamy ciasno przygotowane gołąbki. Zalewamy doprawionym solą i pieprzem wywarem z drobno pokrojonymi grzybami. Na wierzch kładziemy kilka wiórków masła. Wkładamy przykryte do piekarnika na 40 min.
6) Po wyjęciu z piekarnika, zlewamy sos z gołąbków do garnuszka i doprawiamy go mąką lub śmietaną. Zalewamy sosem gołąbki i wkładamy do ciepłego jeszcze piekarnika na chwilę. |
|
|
Darzamat |
Wysłany: Śro 12:34, 01 Mar 2006 Temat postu: Knedle,makarony i inne ustrojstwa |
|
Składniki:
- 4 jajka
- 2 małe łyżeczki soli
- 1/2 szklanki mleka
- 6-8 kajzerek
- 50 dag mąki
- ew. trochę posiekanej natki
Wykonanie:
Jajka wbij do miski i wymieszaj z solą. Dodaj mąkę, ponownie dobrze wymieszaj. Do ciasta musi się dostać dużo powietrza. Teraz wlej mleko, wymieszaj. Bułki pokrój w kostkę, połącz z ciastem. Przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny. Teraz uformuj 4 podłużne knedle (wcześniej zmocz ręce, aby ciasto ci się do nich nie kleiło). Zagotuj wodę, posól ją, włóż knedle. Gotuj 15 minut z jednej strony, następnie odwróć i dogotuj po drugiej stronie. Woda nie może mocno wrzeć.
Gotowe knedle pokrój w plastry i przyrumień na maśle.
|
|
|