Autor |
Wiadomość |
Darzamat |
Wysłany: Czw 12:53, 02 Mar 2006 Temat postu: suflet serowy |
|
10 dag gotowego ciasta francuskiego
20 dag białego sera
5 dag mąki
1 torebka proszku do pieczenia
10 dag cukru pudru
1 torebka cukru waniliowego
4 jajka
tłuszcz do wysmarowania formy
Jajka rozbić, żółtka oddzielić od białek. Ser dobrze rozgnieść widelcem. dodać mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i 3 żółtka, wyrobić łyżką lub mikserem. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do przygotowanej masy. Tortownicę lekko posmarować tłuszczem.Ciasto cienko rozwałkować na stolnicy, wyłożyć nim dno i boki formy. Masę serową przełożyć na ciasto. Powinna ona lekko przewyższać poziom brzegów ciasta. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godz. Wstawić do piekarnika. Piec przez 40 min w temp. 205-225°C. Suflet przestudzić, wyjąć na półmisek. |
|
|
Darzamat |
Wysłany: Czw 12:48, 02 Mar 2006 Temat postu: |
|
Suflet czekoladowy z zoltym serem
25 dag czekolada rozpuścić 5 dag masło 1 szklanka mleko 1 łyżka mąka ziemniaczana 15 dag zoltego sera 10 dag cukier 4 szt. jajko oddzielić białka od żółtek
Czekoladę rozpuścić z masłem, dodać cukier, mieszać, aż się rozpuści. Dolać mleko z mąką, zagotować ciągle mieszając, zdjąć z ognia, chwilę przestudzić. Ubijając masę dodawać po jednym żółtku, na koniec delikatnie wymieszać z pianą z białeki startym zoltym serem . Piec przez 35-40 min w 180°C. Na ostatnie 10 min podkręcić płomień na większy. |
|
|
Darzamat |
Wysłany: Czw 12:43, 02 Mar 2006 Temat postu: Pizza serowa |
|
Składniki:
- 25 dag mąki
- 1 torebka suszonych drożdży
- sól
- 1 łyżeczka ziół do potraw włoskich
- 5 łyżek oleju
- 25 dag szpinaku
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- pieprz
- tarta gałka muszkatołowa
- 15 dag mozzarelli
- 10 dag gorgonzoli
- 3 dag świeżo startego sera Sbrinz
- 8 dag świeżo startego sera Gruyere (Greyerzer)
- mąka
- masło
Sposób przyrządzania:
Do tej pizzy używamy dwóch serów twardych. Sbrinz jest pełnotłusty, z wyglądu i w smaku przypomina parmezan. Gruyere jest słonawy i leciutko pikantny
Zrób ciasto: mąkę wymieszaj z drożdżami, 1/4 łyżeczki soli i ziołami. Dodaj olej i 1/2 szklanki ciepłej wody, dobrze wyrób mikserem, potem jeszcze zagniataj przez kilka minut rękami. Przykryj i odłóż na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Umyj i osącz szpinak. Posiekaj cebulę i czosnek, zeszklij na maśle. Wrzuć szpinak, podgrzewaj, aż będzie miękki. Przypraw, duś jeszcze 2-3 minuty. Osącz, przestudź. Mozzarellę pokrój w plasterki, gorgonzolę w kostkę. Ciasto zagnieć ponownie, rozwałkuj na okrągły placek o średnicy 28 cm. Ułóż w natłuszczonej formie lub na blasze. Posyp serem Sbrinz, obłóż szpinakiem, a następnie posyp serem Greyerzer. Piecz 25 minut w temp. 200°C. |
|
|
Darzamat |
Wysłany: Czw 12:42, 02 Mar 2006 Temat postu: |
|
Suflet serowy
- sos beszamelowy: 30 ml mleka
- 5 dag masła pokrojonego w kosteczkę
- 5 dag mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- grubo mielony pieprz (z młynka)
ciasto:
- odrobina gałki muszkatołowej
- 15 dag świeżo startego emmentalera
- 4 żółtka
- 4 białka ubite na pianę
- margaryna do posmarowania foremki
Sposób przyrządzania:
Pogrzej piekarnik do 200°C. Zrób beszamel: wymieszaj trzepaczką mleko masło i makę. Doprowadź do wrzenia na średnim ogniu, cały czas mieszając. Pozwól, by sos zgęstniał (trwa to od 5 do 10 minut). Przypraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj ser do ciepłego sosu, schłódź trochę, a następnie dodaj żółtka, cały czas energicznie mieszając. Teraz dodawaj po łyżce pianę z białek, mieszając bardzo delikatnie, aby masa nie opadła. Od razu przelej masę do nasmarowanej margaryną foremki. Piecz 35-45 minut na dolnym poziomie piekarnika. Suflet podawaj bezpośrednio po przygotowaniu. |
|
|
Darzamat |
Wysłany: Czw 12:38, 02 Mar 2006 Temat postu: |
|
Suflet serowy
3 szt. jajko oddzielić białka od żółtek sól, biały pieprz 250 g twarożek homo chudego1 łyżka szczypiorek posiekanego75 g mąka
Żółtka ubić z solą i pieprzem, dodać twarożek ze szczypiorkiem, przesianą mąkę, dokładnie wymieszać. Połączyć z pianą z ubitych białek. Masę przełożyć do natłuszczonej formy sufletowej, piec przez 25 min w 200°C. Po wyjęciu z pieca natychmiast podawać. Dobrze smakuje z sosem pomidorowym lub z chutney`em jabłkowym. |
|
|
Darzamat |
Wysłany: Czw 12:37, 02 Mar 2006 Temat postu: suflety itp |
|
Suflet serowy
4 jaja
150 g żółtego ostrego sera
3 łyżeczki bułki tartej
sól, świeżo zmielony pieprz
gałka muszkatołowa
tłuszcz do posmarowania formy
Sposób przyrządzania:
Żaroodporne foremki do sufletów wysmarować tłuszczem. Jaja rozdzielić na żółtka i białka. Żółtka utrzeć z odrobiną soli, dodać zółty ser, starty na tarce o drobnych oczkach. Doprawić do smaku pieprzem i gałką. Białka ubić na puszystą pianę. Deliktanie wymieszać z żółtakimi i bułką tartą. Nakładać do foremek i piec przez ok. 40 minut w temperaturze ok. 180 stopni. Podawać z surówkami i czerwonym winem natychmiast po wyjęciu z piekanika, aby nie opadł. |
|
|