Autor Wiadomość
Darzamat
PostWysłany: Pią 17:06, 24 Mar 2006    Temat postu: Kura pieczona a la Radziwiłł

kura,
4 dag masła,
5 dag ketchupu,
100 ml śmietany,
3 dag tartego chrzanu,
3 dag rodzynków,
sól,
sok z cytryny

Oczyszczoną kurę umyć, odciąć szyje i skrzydła, pokroić na półówki, natrzeć solą, skropić sokiem z cytryny i pozostawić w chłodnym miejscu na godzinę. Potem polać masłem i upiec w silnie nagrzanym piekarniku. W połowie pieczenia polać ketchupem. Śmietanę wymieszać z chrzanem i opłukanymi rodzynkami, polać kurę pod koniec pieczenia Miękka kurę doprawić.
Darzamat
PostWysłany: Pon 15:28, 06 Mar 2006    Temat postu: watrobka z winogronami

wątróbka drobiowa – 50 dag
winogrona – 25 dag
słonina – 10 dag
mąka – 2 łyżki
białe wino – 1/2 szklanki
lub sok z winogron
woda – 3 łyżki
tymianek – 1 łyżeczka
sól, pieprz



Przygotowanie:

Winogrona umyć, obrać ze skórki, wyjąć pestki. Wątróbkę umyć, osuszyć, obtoczyć w mące ze szczyptą soli i pieprzem. Słoninę pokroić w kosteczkę i podsmażyć. Na wytopionym tłuszczu obsmażyć wątróbkę, wlać wino, wodę i wsypać tymianek, wymieszać i zagotować. Kilka minut poddusić. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Darzamat
PostWysłany: Pon 15:27, 06 Mar 2006    Temat postu: udka z kurczaka w miodzie i chili

udka kurczaka - 1 kg
miód - 4 łyżki
keczup - 4 łyżki
starty imbir - 1/2 łyżki
sos sojowy - 1 łyżka
chili - 1 strąk
czosnek - 1 ząbek
cebula - 1



Przygotowanie:

Udka umyć, osączyć. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Chili wypłukać, usunąć pestki i drobno pokroić. Cebulę obrać, drobno pokroić. Miód wymieszać z keczupem, imbirem i sosem sojowym. Dodać chili, czosnek i cebulę. Udka wymieszać z sosem. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, udka osączyć z zalewy. Ułożyć na papierze. Piec 30-35 minut w rozgrzanym do 200°C piekarniku.
Darzamat
PostWysłany: Pon 15:26, 06 Mar 2006    Temat postu: rolada z indyka

mięso z piersi indyka - 1,5 kg
żółty ser w cienkich plastrach - 10 dag
kiełbasa salami - 10 dag
pęczek koperku
sól, pieprz
tłuszcz do pieczenia



Przygotowanie:

Z mięsa uformować płat, dokładnie go rozbić, posypać solą i pieprzem. Na mięsie układać warstwami plasterki salami i żółtego sera oraz koperek. Następnie mięso mocno zwinąć i obwiązać sznurkiem. Włożyć do posmarowanej tłuszczem formy. Piec około 1 godziny i 30 minut w piekarniku o temperaturze 200°C.
Darzamat
PostWysłany: Pon 15:25, 06 Mar 2006    Temat postu: kurczak w miodzie

kurczak - 1 duży (1 1/2-2 kg)
sól - 1 łyżeczka
pieprz - 1/2 łyżeczki
sok z cytryny
stopione masło - 4-6 łyżek
miód - 4 łyżki
świeżo starta gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki



Przygotowanie:

Kurczaka wypłukać, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Masło wymieszać z miodem i gałką muszkatołową. Pędzelkiem posmarować kilkakrotnie kurczaka wewnątrz i z zewnątrz. Przełożyć do brytfanny, polać pozostałym sosem i 1/2 szklanki wody. Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C około 1 i 1/2 - 2 godz. (zależnie od wagi kurczaka), często polewać sosem wytworzonym podczas pieczenia.
Upieczonego kurczaka podzielić na porcje i polać sosem.
Podawać z ziemniakami i surówką.
Darzamat
PostWysłany: Pon 15:24, 06 Mar 2006    Temat postu: kaczka pieczona w pomaranczach

kaczka - (ok. 2 kg)
masło - 15 dag
cukier - 10 dag
pomarańcze - 1 kg
bulion
białe wytrawne wino - 50 ml
likier pomarańczowy - 10 ml
mąka ziemniaczana - 1 łyżka
majeranek
sól, pieprz



Przygotowanie:

Kaczkę wypłukać od wewnątrz i od zewnątrz, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i majerankiem, odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Następnie upiec w całości w temp. 250°C (ok. 2 godziny), polewać wytwarzającym się sosem. Pod koniec dodać część obranych i pokrojonych pomarańczy. Pozostałe pomarańcze podsmażyć na maśle, dodać odrobinę startej skórki. Wlać bulion, wino i likier, podgotować. Dodać karmel (rozpuścić cukier i smażyć, aż będzie miał lekko brązowy kolor), zagęścić mączką ziemniaczaną rozmieszaną z małą ilością zimnej wody. Upieczoną kaczkę wyjąć z piekarnika, usunąć kości i podzielić na porcje. Na talerzu ułożyć kawałki mięsa, obłożyć cząstkami pomarańczy. Sos podać w sosjerce.
Darzamat
PostWysłany: Pon 15:23, 06 Mar 2006    Temat postu: filet z indyka w sosie grzybowym

filet z indyka – 60 dag
oliwa – 3 łyżki
sos
suszone podgrzybki – 15 dag
wino czerwone słodkie – 1 szklanka
czosnek – 3-4 ząbki
rozmaryn - 2-3 gałązki
masło – 2-3 łyżki
sól, pieprz



Przygotowanie:

Grzyby namoczyć w wodzie – ugotować, następnie wyjąć, a do wywaru wlać wino, dodać całe ząbki czosnku, rozmaryn, sól i pieprz. Gotować na małym ogniu.
Filety posolić i posypać pieprzem. Usmażyć na rozgrzanym oleju. Z sosu wyjąć czosnek, rozmaryn, dodać masło i dokładnie rozmieszać (masło powinno zagęścić sos). Grzyby pokroić w paseczki włożyć do sosu. Upieczone filety ułożyć na talerzu polać sosem i posypać grzybami.
Darzamat
PostWysłany: Pon 15:21, 06 Mar 2006    Temat postu: kurczak w marynacie jogurtowej

Filet z kurczaka 2 szt.
Ziemniaki średnie 8 szt.
Brokuł 0,1 kg
Kalafior 0,1 kg
Jogurt naturalny gesty 1 szt.
Olej 1 l
Cukier 4 łyżeczki
ziola
Przyprawa do frytek paprykowa 2 łyżeczki
Ocet balsamiczny 1-2 łyżki
Bazylia 1/2 łyżeczki
Oregano 1/2 łyżeczki
Warzywko 2 łyżki
Sposób przyrządzenia:
Filety umyć i osuszyć. Jogurt naturalny połączyć z przyprawą do kurczaka i dokładnie wymieszać. Do gotowej marynaty włożyć filety i marynować 12 godzin. Ziemniaki ugotować w skórkach na pół-twardo (gotować ok.10-15min.) Następnie ziemniaki zahartować. Gdy będą zimne pokroić w cząstki. Brokuły i kalafior ugotować (al dente) w wodzie z dodatkiem Warzywka i cukru. Filety usmażyć na patelni. Ziemniaki opiec we frytkownicy na złoty kolor, posypać pikantną przyprawą do frytek. Brokuły i kalafior gdy będą gotowe przełożyć do miski, wymieszać z oregano, bazylią i octem balsamicznym. Wszystko ułożyć na talerzu. Podawać z białym winem.
Darzamat
PostWysłany: Pon 15:18, 06 Mar 2006    Temat postu: ptasia grypa

tak jak chcieliscie kilka przepisow na ptasiory

Powered by phpBB © 2001,2002 phpBB Group