Autor |
Wiadomość |
Darzamat |
Wysłany: Pią 19:07, 10 Mar 2006 Temat postu: |
|
ile x mam podawac ze podaje tylko sprawdzone przepisy
jestem w szoku ze sie jeszcze pojawiles iloscia postow bijesz na glowe |
|
|
kakomen |
Wysłany: Pią 18:45, 10 Mar 2006 Temat postu: |
|
Mam nadzieję, że te przepisy są sprawdzone. |
|
|
Natalia |
Wysłany: Śro 9:15, 08 Mar 2006 Temat postu: |
|
:D Moj ci On , chce takiego kurzarza w domu :D obiecuje ze bede grzeczna i mila :D |
|
|
Anna4611 |
Wysłany: Wto 18:47, 07 Mar 2006 Temat postu: Ciekawy wybór. |
|
:D
O Darzamat ciekawe te przepisy.
Duży wybór więc można
przygotować ,a..wtedy poznamy smak.
Posdrawiam! )
|
|
|
Darzamat |
Wysłany: Pon 19:30, 06 Mar 2006 Temat postu: tarta z parmezanem |
|
3/4 szklanki mąki
10 dag startego parmezanu
4 jajka
gałka muszkatołowa
tłuszcz do formy
1 kg szparagów
100 ml śmietany kremówki
sól, pieprz
Z mąki, 2 jajek, połowy parmezanu, szczypty soli i gałki muszkatołowej szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
Ciasto cienko rozwałkować. Wyłożyć nim wysmarowaną tłuszczem formę do tarty tworząc rant. Szparagi obrać, pokroić na kawałki długości 5 cm. Włożyć do wrzącej, posolonej i osłodzonej wody i gotować 5 minut. Odcedzić, osączyć i ułożyć dekoracyjnie na cieście.
Śmietanę ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pozostałe jajka i parmezan roztrzepać z solą i pieprzem, delikatnie wymieszać z bitą śmietaną. Masę jajeczną wyłożyć na szparagi. Tartę piec 45 minut w temperaturze 180°C. |
|
|
Darzamat |
Wysłany: Pon 19:29, 06 Mar 2006 Temat postu: nalezniki z warzywami i sosem serowym |
|
3 jajka
2 i 1/2 szklanki mleka
30 dag mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
15 dag sera rokpol
pęczek szczypiorku
mała kapusta pekińska
3 marchewki
cebula
6 łyżek oleju
kilka gałązek natki pietruszki
sól, pieprz
Jajka zmiksować z 2 szklankami mleka, szczyptą soli, mąką i proszkiem do pieczenia. Szczypiorek opłukać, otrzepać z wody, drobno pokroić. Dodać do ciasta, wymieszać, odstawić w chłodne miejsce na 30 minut.
Ser pokroić w kostkę, zmiksować z pozostałym mlekiem na gładką masę. Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, pokroić wzdłuż na ćwiartki, usunąć głąb, liście pokroić w poprzek na szerokie paski. Marchewki oczyścić, umyć, pokroić w grube słupki. Cebulę obrać, posiekać.
2 łyżki oleju rozgrzać na patelni, zeszklić cebulę. Dodać marchewkę i kapustę, mieszając smażyć 5 minut, oprószyć solą i pieprzem. Przykryć i dusić 10 minut na małym ogniu.
Pozostały olej rozgrzewać na patelni, usmażyć kolejno 8 naleśników, trzymać w cieple.
Natkę opłukać, listki oderwać od gałązek, dodać do warzyw, wymieszać. Naleśniki posmarować masą serową, na połowie każdego rozłożyć po 3 łyżki warzyw, złożyć na pół. Pozostałe warzywa podawać osobno. |
|
|
Darzamat |
Wysłany: Pon 19:27, 06 Mar 2006 Temat postu: omlet z ziemniakami i papryka |
|
70 dag szparagów
1/2 kg ziemniaków
czerwona i żółta papryka
cebula
2 łyżki masła
łyżka natki
6 jajek
szklanka śmietany 18%
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Szparagi pokroić na kawałki dł. 5 cm. Białe gotować 10, a zielone 6 min. Ziemniaki obrać, pokroić w plastry i ugotować. Paprykę oczyścić, pokroić na kawałki. Cebulę posiekać. Masło stopić na patelni, dodać warzywa, smażyć 5 minut.
Jajka wymieszać ze śmietaną, przyprawić solą, pieprzem i gałką. Zalać warzywa, smażyć 10 minut. Omlet wstawić do gorącego piekarnika na 5 minut. Podawać posypany natką. |
|
|
Darzamat |
Wysłany: Pon 19:26, 06 Mar 2006 Temat postu: szparagi w nalesnikach |
|
2 jajka
5 łyżek masła
3/4 szklanki mleka
2/3 szklanki mąki
1 i 1/2 kg szparagów
10 dag szynki
olej
czerwona papryka
3 łyżki kaparów
pęczek szczypiorku
łyżka octu winnego
cukier, sól, pieprz
Masło rozpuścić, ostudzić. Wymieszać z jajkami, mlekiem, mąką i szczyptą soli, odstawić na 30 minut.
Paprykę oczyścić i pokroić w bardzo małą kostkę. Kapary osączyć. Szczypiorek posiekać. Wszystko wymieszać z octem, solą, pieprzem, szczyptą cukru i 2 łyżkami oleju.
Szynkę pokroić w kostkę. Na patelnię wlewać po łyżeczce oleju, nakładać po łyżce szynki, wlewać porcje ciasta. W ten sposób usmażyć 8 naleśników.
Oczyszczone szparagi gotować 15 minut w posolonej i posłodzonej wodzie, osączyć, zawijać po kilka sztuk w gorące naleśniki i polewać paprykową marynatą. |
|
|
Darzamat |
Wysłany: Pon 19:24, 06 Mar 2006 Temat postu: nalesniki z parowka i szpinakiem |
|
SKŁADNIKI NA 12 SZTUK
20 dag mąki
4 jajka
2 szklanki mleka
12 parówek
opakowanie mrożonego szpinaku lub 40 dag świeżego
olej
sól
Mrożony szpinak rozmrozić, osączyć. Poddusić w małej ilości wody, osączyć. Świeży szpinak przebrać, umyć, pokroić. Dusić kilka minut pod przykryciem, po czym odparować płyn.
Żółtka oddzielić od białek, zmiksować z mąką, mlekiem i szczyptą soli. Odstawić na 30 minut. Z białek ubić sztywną pianę, delikatnie wymieszać z ciastem.
Niewielką ilość oleju rozgrzać na patelni, wlewać po porcji ciasta, usmażyć z obu stron 12 naleśników.
Parówki obrać z osłonki. Każdy naleśnik posmarować szpinakiem, na środku ułożyć parówkę, zwinąć w rulon.
Rulony ułożyć w żaroodpornej formie, zapiekać na złoto 10-15 minut w temperaturze 180°C. |
|
|
Darzamat |
Wysłany: Pon 19:17, 06 Mar 2006 Temat postu: Inne moje glupoty |
|
Jak to Sanrays napisal ze nie mam wszedzie sie udzielac wiec zaczynam |
|
|