Autor Wiadomość
Natalia
PostWysłany: Śro 10:19, 15 Mar 2006    Temat postu: boczniaki zapiekane

"Boczniaki zapiekane "


Składniki:
20 dkg boczniaków,
2 łyżki masła lub margaryny,
1 cebula,
0.5 szkl. śmietany,
2 łyżki mąki,
2 łyżki utartego żółtego ostrego sera,
jedna łyżka tartej bułki,
sól,
pieprz do smaku.


Sposób przyrządzenia:
Grzyby małe wystarczy umyć, natomiast w przypadku dużych - pokroić wzdłuż trzonów. Cebulę umyć i drobno posiekać. W rondlu roztopić masło, wyłożyć na nie grzyby, cebulę i dusić ok. 25 min., często mieszając. Pod koniec duszenia grzyby posolić. Formę do zapiekania grzybów wysmarować tłuszczem, włożyć do niej grzyby i zalać rozmieszaną śmietana z mąką. Na wierzchu grzyby posypac utartym sere, następnie tartą bułką i ułożyć wiórki masła. Wstawić do nagrzanego piekarnikai zapiec. Podawać z ziemniakami i surówkami lub z francuską bułką.
Natalia
PostWysłany: Śro 10:18, 15 Mar 2006    Temat postu: boczniaki z serem

200 g kapeluszy boczniaka,
1 cebula,
2 łyżki pokrojonej cebuli,
3 łyzki masła,
2 szkl. pokrojonej w kostkę bułki,
0.5 szkl. rozdrobnionej naci pietruszki,
sól,
pieprz,
0.5 szkl. tartego sera.


Sposób przyrządzenia:
Kapelusze umyć i ułożyć na wysmarowanej patelni wierzchem do góry. Posolić, popieprzyć, dodać cebulę i zieleninę. Ogrzewać przez 1 min. Bułkę podgrzać na gorącej patelni wysmarowanej masłem i smażyć przez 2 min. Posypać serem i przełożyć na grzyby.
Natalia
PostWysłany: Śro 10:16, 15 Mar 2006    Temat postu: boczniaki z grilla

10 - 15 boczniaków,
vegeta,
20 dkg tartego sera,
tarta bułka (może być zmieszana pół na pół z pszennymi otrębami),
oliwa.


Sposób przyrządzenia:
Boczniaki delikatnie opłukać pod bieżącą wodą i wysuszyć. Grzyby panierować w oliwie doprawionej wegetą (na około 5 łyżek oliwy, 1łyżeczka vegety) i tartej bułce. Odstawić na 20 min. w chłodne miejsce. Boczniaki smażyć na średnio rozgrzanym ruszcie po około 2 - 3 min. z każdej strony. Pod koniec grillowania jedną stronę posypać tartym serem. Podawać gorące do spożycia.
Natalia
PostWysłany: Śro 10:15, 15 Mar 2006    Temat postu: boczniak smazony na dwa sposoby

Boczniak i przyprawy,
oliwa.

1 sposób:
jajko,
bułka tarta.

2 sposób:
mleko,
mąka,
jajko.


Sposób przyrządzenia:
Umytego boczniaka:

1 sposób - posolonego maczamy w roztrzepanym jajku, potem w bułce tartej, smażymy na pateli na cimnozłoty kolor.

2 sposób - z jajka, mąki i mleka robimy ciasto jak na racuchy z przyprawami. Dobrze się komponuje z bazylią czy estragonem. Maczamy w nim boczniaka i smażymy na ciemozłoty kolor.
Natalia
PostWysłany: Śro 10:13, 15 Mar 2006    Temat postu: potrawy z boczniakow

5 dużych kapeluszy boczniaka,
4 łyżki mąki,
2 jajka,
4 łyżki startej bułki,
3 łyżki masła,
2 szkl. mleka,
sól,
pieprz.


Sposób przyrządzenia:
Kapelusze umyć, namoczyć kilka minut w mleku, posolić i przyprawić pieprzem. Po 15 min. obtaczać z obu stron w mące, następnie w roztrzepanych jajkach, panierować w bułce. Smażyć na gorącym tłuszczu na rumiano z obu stron. Potem na małym ogniu dosmażyć jeszcze 10 min.


:D boczniaki to moje zboczenie :D uwielbiam je i juz nie moge sie doczekac kiedy beda w sklepach :D :D

Powered by phpBB © 2001,2002 phpBB Group