Darzamat |
Wysłany: Pią 16:30, 07 Kwi 2006 Temat postu: Udziec jagniecy z biala fasola |
|
Skladniki:
* 2 1/2 szklanki suchej, białej fasoli
* 1 szklanka solonej wieprzowiny, pokrojonej w kostkę (1 cm)
* 1/2 szklanki posiekanej marchewki
* 1/2 szklanki posiekanej cebuli
* 1/2 szklanki posiekanego selera
bouąuet garni
* 2 szklanki i 2 łyżki wytrawnego, białego wina
* 3 1/2 szklanki fond de volaille
* 1 udziec jagnięcy (ok. 2 kg), wytrybowany i ponacinany
* 2 ząbki czosnku, obranego i pokrojonego w cienkie plasterki
* 2 łyżeczki soli
* 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
* 1 łyżeczka świeżego, posiekanego tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonego
* 1 liść laurowy, pokruszony
* 2 łyżki oliwy z oliwek
* 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki, do dekoracji
Sposób przygotowania:
* Fasolę zalać 8 szklankami zimnej wody i odstawić na noc do namoczenia. Aby namoczyć fasolę szybko, należy ją zagotować, gotować 1 minutę, i odstawić na 1 godzinę pod przykryciem. Następnie fasolę odcedzić i odstawić.
* W dużym, żaroodpornym naczyniu, podsmażyć wieprzowinę, aż się zarumieni. Łyżką cedzakową przełożyć mięso na papier i odsączyć z tłuszczu. Odlać tłuszcz. W razie potrzeby uzupełnić niedobór tłuszczu masłem, tak żeby w naczyniu zostały go 3 łyżki. Dodać do tłuszczu marchew, cebulę i seler i smażyć na małym ogniu, aż zmiękną (ok. 10 minut). Dodać fasolę, soloną wieprzowinę, bouąuet garni, 2 szklanki wina ifond de volaille.
* Zagotować potrawę na średnim ogniu, cały czas mieszając. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować, aż fasola zmięknie. W zależności od fasoli, może to potrwać do 3 godzin.
* Zrobić na udźcu 10 nacięć o głębokości ok. 1 cm i długości ok. 0,5 cm. Naszpikować mięso czosnkiem. Zmiksować pozostały czosnek, sól, pieprz, tymianek, liść laurowy, oliwę i 2 łyżki wina. Wylać zmiksowane przyprawy na mięso, posmarować je i pozostawić w lodówce do zamarynowania na minimum 5 godzin, a najlepiej na noc.
* Podgrzać piekarnik do 180°C. W zagłębieniu w fasoli ułożyć mięso. Skropić fasolę wywarem. Piec bez przykrycia ok. 1 godziny. Odstawić przed krojeniem na ok. 10 minut.
* Jagnięcinę podawać pokrojoną w plastry. Mięso i fasolę można podawać na osobnych półmiskach lub na jednym � wówczas mięso należy otoczyć fasolą. Fasolę udekorować posiekaną natką pietruszki. |
|