Darzamat
antychryst
Dołączył: 22 Sty 2006 Posty: 297
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Pan Thy Monium
|
Wysłany: Czw 12:00, 23 Mar 2006 Temat postu: Zapiekanki w bulkach |
|
|
Najlepsze do tego celu są kajzerki, nawet niekoniecznie pierwszej świeżości. Przed przystąpieniem do nadziewania należy je przygotować:
1. Ściąć wierzchy grubości ok. 1-1,5 cm. W zależności od rodzaju nadzienia wierzchy odkładamy do przykrycia (zazwyczaj wtedy, kiedy nadzienia nie posypujemy serem) lub odrzucamy (np. do użycia w formie grzanek lub bułki tartej).
2. Ze środka wyjmujemy miękisz, zostawiając cienką (ok. 5 mm) warstwę przy ściankach. Miękisz użyjemy np. do kotletów mielonych.
3. Wnętrze bułki smarujemy bardzo cienko miękkim masłem. Jeśli będziemy bułki przykrywali "wieczkiem", wówczas i je cienko smarujemy od wewnętrznej strony.
Tak spreparowane bułeczki nadziać, posypać serem lub przykryć wieczkami, ułożyć na lekko natłuszczonej blasze. Zapiekać w gorącym (ok. 200 st. C) piekarniku. Po 15 minutach będą gotowe.
Warianty nadzienia:
1. Uduszone na maśle wraz z cebulą i natką pieczarki. Pod koniec doprawić i dodać sporo żółtego sera. Wymieszać podgrzewając, nałożyć do bułek, przykryć wieczkami lub posypać serem.
2. Usmażyć niezbyt ściętą jajecznicę na szynce lub innej wędlinie. Doprawić zieleniną.
3. Na dno bułeczek włożyć po 2 łyżki szpinaku (uduszonego z masłem, czosnkiem i śmietanką), na szpinak wbić jajko, przyprawić, polać gęstą śmietaną.
4. Wędlinę (najlepiej szynkę lub polędwicę) pokroić w paski, udusić w maśle wraz z cebulą. Na dno bułek wsypać starty żółty ser, na to wędlinę i na wierzch znów ser oraz trochę świeżego masła.
5. Na maśle zeszklić cebulę, dodać posiekanego mięsa z drobiu (gotowanego lub pieczonego), czosnku i pokrojonych w plasterki zielonych oliwek oraz natki. Przesmażyć, ew. doprawić i nałożyć do bułek. Po wierzchu posypać serem.
6. Delikatnie zrumienić na maśle cebulę. Małe kotlety mielone przekroić na połówki, cienko posmarować je od wewnątrz musztardą, w środek włożyć plasterki sera. Na dnie każdej bułki ułożyć cebulę, na niej kotlet (złożony w całość), a wierzch posypać startym serem.
7. Cienkie parówki obrać ze skórki i pokroić w krążki. Podsmażyć na oliwie; odłożyć. Na tej samej oliwie udusić cebulę, pomidory i paprykę (drobno pokrojone), odparować aż powstanie gęsty sos. Dodać parówki i zmiażdżony czosnek, doprawić na ostro (np. sosem chili lub tabasco). Na dnie bułki położyć plasterek sera, na to sos z parówkami, przykryć wieczkiem lub posypać serem.
Post został pochwalony 0 razy
|
|